ERDOGAN PRIZNAO PORAZ: To je volja naroda, čestitam Ekremu
Redžep Tajp Erdogan, Foto: AP

uputio čestitku

ERDOGAN PRIZNAO PORAZ: To je volja naroda, čestitam Ekremu

Čestitao protivniku

Objavljeno:

Turski predsednik Redžep Tajp Erdogan čestitao je Ekremu Imamoglu, članu Republikanske narodne stranke (CHP) pobedu na ponovljenim izborima za istanbulskog gradonačelnika, napisavši na Twitteru da je "volja nacije još jednom danas manifestovana".

"Čestitam Ekremu Imamoglu koji je pobedio na izborima prema neslužbenim rezultatima", napisao je Erdogan na Twitteru.

Binali Yildirim (63), kandidat Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP), kojeg je on odabrao za trku, priznao je poraz nekoliko sati ranije.

Par dana pre izbora Erdogan je Imamoglua nazvao lažljivcem, optužio ga je za povezanost s terorističkim organizacijama i uporedio ga s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem.

Nakon izbrojenih 97 posto glasova Imamoglu je dobio 53, 86 posto glasova, a Yildirim 45, 23 posto.

Yildirim je već ranije poručio da su "ovi izbori ponovno dokazali da demokratija besprekorno funkcioniše u Turskoj".

Imamoglu (49) iz Republikanske narodne stranke (CHP) pobedio je Jildirima (63) i na prvim izborima koji su održani 31 marta.

Međutim Vrhovno izborno telo poništilo je rezultate izbora 5. maja i raspisalo nove izbore, što je bilo skladno zahtevu predsednika Erdogana i njegove islamsko-konzervativne stranke AKP koji je govorio o neregularnostima na izborima.

U izjavi putem televizije Imamoglu je pozvao Erdogana rečima "radimo zajedno kako bismo služili Istanbulu" i dodao "Gospodine predsedniče, spreman sam da skladno radim sa vama".

Ponovljena pobeda bila je težak udarac za Erdogana koji je i sam bio gradonačelnik Istanbula i čija je stranka 25 godina vladala tim najvećim gradom, ekonomskom prestonicom Turske.

Erdogan je rođen u istanbulskoj radničkoj četvrti Kasimpasa. To je grad u kojemu se vinula njegova politička karijera, jer ga je izabrao za gradonačelnika. Jednom je rekao da ko izgubi Istanbul - gubi Tursku.

Imamoglu je bio prisiljen da napusti dužnost nakon 18 dana i u kampanji je obećao novu pobedu, iskazujući svoju ljutnju, a obeshrabljenim pristalicama rekao "sve će biti sasvim u redu".

Obećao je da će razotkriti detalje "rasipnog trošenja" i "korupcije" u gradskoj upravi pod AKP-om.

Analitičari su kazali da bez obzira na ishod, Istanbul ne bira samo novog gradonačelnika nego se uspostavlja budući smer zemlje.

Tim rečima se Imamoglu obratio novinarima nakon objave pobede kazavši "Ova pobeda znači otvaranje nove stranice. Ona znači novi početak".

Bonus video

(Espreso.co.rs/24 sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.