NAJAVIO JE KRAJ SVETA JOŠ 1973. GODINE: Za sada je SVE pogodio!
Apokalipsa, Foto: Stock Shutterstock

Zastrašujuće

NAJAVIO JE KRAJ SVETA JOŠ 1973. GODINE: Za sada je SVE pogodio!

Godina 2020. je jedna od temeljnih prekretnica koju spominje World One

Objavljeno:

Godine 1973. godine računarskii program koji je razvijen na američkom MIT-ju trebalo je da pomogne u izradi modela globalne održivosti. Umesto toga on je prognozirao da će do 2040. godine naša civilizacija nestati.

Iako se većina apokaliptičnih projekcija i najava tokom povesti pokazala netačnima, ono što je ovaj računar "ispljunuo" u svojoj analizi, za sada se pokazuje kao vrlo tačno, piše portal Big Think. Samu je predikciju izneo program nazvan World One kojeg je originalno kreirao računarski pionir Džej Forester, na zahev organizacije Club of Rome.

Reč ne o nevladinoj organizaciji koju sačinjavaju mislioci, nekadašnji svetski lideri, naučnici i UN-ovi birokrati s ciljem "promovisanja razumevanja globalnih izazova s kojima se čovečanstvo suočava i predlozima rešenja kroz naučnu analizu, komunikaciju i zagovaranje ideja".

"World One" pokazao je da će oko 2040. biti globalni kolaps ako se nastavi dosadašnja ekspanzija populacije i industrije kao što je to do sada. Model je uračunao trendove kada je reč o zagađenju, rastu populacije, količini prirodnih resursa i celokupnog kvaliteta života na planeti. Sve njegove predikcije su se pokazale zabrinjavajuće tačnima, barem zasada.

Godina 2020. je jedna od temeljnih prekretnica koju spominje World One. Tada bi, prognozira, radikalno trebalo da se sroza kvalitet života. U tom bi scenariju trebalo da "nestane" veliki broj ljudi.

"Oko 2020. uslovi na planeti postaju kritični. Ako ne napravimo ništa oko toga, kvalitet života pada na nulu. Zagađenje je takvo da počinje da ubija, populacija pada na nivo ispod onog 1900. godine. U toj fazi nemoguće je zaustaviti kraj civilizovanog života kakav poznajemo", prilagodili su "reči" računara stručnjaci za širu javnost.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.