KONAČNI DOKAZ O UBICAMA DŽAMALA KAŠOGIJA: Jezivi AUDIO SNIMAK otkrio na koji način su ga Saudijci likvidirali
Džamal Kašogi, Foto: AP

istraga un-a

KONAČNI DOKAZ O UBICAMA DŽAMALA KAŠOGIJA: Jezivi AUDIO SNIMAK otkrio na koji način su ga Saudijci likvidirali

Ovaj istaknuti novinar i kolumnista Washington Posta ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u oktobru 2018

Objavljeno:

Saudijski novinar Džamal Kašogi žrtva je "namerne, prethodno isplanirane egzekucije", zaključila je specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija Agnes Kalamard po završetku prve nezavise istrage o njegovoj smrti.

U dugo očekivanom izveštaju koji je upravo objavljen, specijalna UN-ova izvestitejka za vansudska ubistva navodi i krivca: Saudijska Arabija je, prema međunarodnom pravu, odgovorna za Kašogijevo "vansudsko ubistvo", prenosi CNN.

Ovaj istaknuti novinar i kolumnista Washington Posta ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u oktobru 2018. Saudijci su u početku tvrdili da je Kašogi izašao iz konzulata te da je ubijen u tuči s "odmetnutim" saudijskim agentima, ali je na kraju saudijski državni tužilac priznao da je ubistvo Kašogija bilo isplanirano.

Međutim, specijalna UN-ova izvestiteljka ne iznosi zaključke o krivici kontroverznog saudijskog princa prestolonasljednika Muhameda bin Salmana. No Kalamard tvrdi da postoje "uverljivi dokazi koji zahtevaju dalju istragu od strane merodavnih vlasti" o tome "je li prag krivične odgovornosti pređen".

Kašogi je bio "potpuno svestan moći koju drži princ prestolonaslednik" i izrazio je strahove o tome šta će mu se dogoditi ako se vrati u Saudijsku Arabiju, odakle je pobjegao u SAD u strahu za život.

Saudijska Arabija i dalje insistira da ni princ Muhamed bin Salman ni kralj Salman nisu znali ništa o planiranom atentatu na Kašogija. Američki zvaničnici, međutim, tvrde da takva misija, u sklopu koje je čak 15 saudijskih agenata odletelo iz Rijada za Istanbul neposredno pre ubostva, nije mogla biti izvršena bez odobrenja princa bin Salmana.

Prema izveštaju, u kojem se navode dokazi dobijeni od turskih i drugih obavještajnih službi, Kašogi je nedugo nakon što je ušao u konzulat dobio injekciju sedativa, nakon čega su mu glavu stavili u plastičnu vrećicu i ugušili ga.

Takođe, u izveštaju se citira i razgovor između Kašogija i njegovih likvidatora.

- Moraćemo te vratiti. Postoji naredba iz Interpola - rekao je saudijski agent novinaru, koji mu je odgovorio:

- Nema optužnice protiv mene.

Takođe, upozorio ih je da ga ljudi čekaju van konzulata. Agenti potom naređuju Kašogiju da napiše poruku sinu, nakon čega se svađaju oko toga šta će reći sinu, pre nego nepoznati glas kaže:

- Skrati to.

- Tu je peškir. Hoćete li mi dati drogu? - pita Kašogi.

- Anesteziraćemo te - odgovara muškarac.

Zatim se može čuti borba, nakon čega jedan agent pita je li se Kašogi onesvestio.

- Podiže glavu - odgovara drugi.

- Nastavi gurati. Guraj ovde, ne miči ruku, samo guraj - kaže mu prvi.

CNN je u decembru prošle godine pisao o transkriptu s audiosnimke Kašogijevoh ubistva, no izgleda da je ovo prvi put da je čitav razgovor objavljen. CCN je tada objavio Kašogijeve poslednje reči:

- Ne mogu da dišem.

Kašogijevo ubistvo prouzrokovalo je diplomatsku krizu za saudijski režim, koji već ima vrlo lošu međunarodnu reputaciju zbog kršenja ljudskih prava i vojne akcije u Jemenu. Mnogi dosadašnji saudijski saveznici distancirali su se od Rijada, a razvikani samit koji se održao nekoliko nedelja od ubistva, tzv. "Davos u pustinji", pretvorio se u debakl kad su mnogi ugledni gosti otkazali učešće..

Ali američki predsednik Donald Tramp, uprkos dvostranačkom pritisku iz Kongresa, izbegava direktno prozvati saudijsku vladajuću porodicu za ubistvo, verovatno iz straha da će izgubiti unosne ugovore za kupovinu oružja i podršku u pritisku na Iran.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.