TRI RUSA I JEDAN UKRAJINAC ODGOVARAĆE ZA OBARANJE AVIONA MH17: Osumnjičeni za smrt 298 LJUDI
Osumnjičeni Rusi i Ukrajinac, Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

optuženi

TRI RUSA I JEDAN UKRAJINAC ODGOVARAĆE ZA OBARANJE AVIONA MH17: Osumnjičeni za smrt 298 LJUDI

Suđenje će početi 9. marta 2020. godine u Holandiji

Objavljeno:

Četiri osobe, osumnjičene za obaranje malezijskog aviona MH17 u julu 2014. godine, suočiće se sa optužbama za ubistvo na suđenju, koje je zakazano za mart naredne godine u Holandiji, javlja Rojters pozivajući se na navode porodica žrtava.

Istražitelji su objavili imena četvoro osumnjičenih, od kojih je troje ruskih i jedan ukrajinski državljanin, pet godina nakon što je putnički avion raketom oboren iznad teritorije, koja je pod kontrolom proruskih snaga u Ukrajini.

Četvoro osumnjičenih smatra se odgovornim za transport raketnog sistema, koji je upotrebljen za obaranje aviona MH17.

Istražitelji su poručili da će tražiti od Rusije da izruči osumnjičene, koji su locirani u toj zemlji, dok se veruje da se državljanin Ukrajine nalazi u Ukrajini.

Suđenje će početi 9. marta 2020. godine u Holandiji, dodaju istražitelji.

Ko su osumnjičeni?

Igor Girkin (poznat i kao Strelkov) je bivši pukovnik FSB - ruske obaveštajne službe, kažu tužioci. Dobio je titulu ministra odbrane u gradu Donjecku na istoku Ukrajine. Veruje se da je on najviši vojni oficir u tom području koji je bio u direktnom kontaktu sa Ruskom Federacijom. U izjavi g. Girkin je rekao:

- Mogu samo da kažem da vojska nije pucala u Boing.

Sergej Dubinski (poznat kao Kmuri), koji je bio zaposlen u ruskoj vojnoj obaveštajnoj agenciji GRU, bio je zamenik g. Girkina i takođerje bio u redovnom kontaktu s Rusijom, prema tužiteljima.

Oleg Pulatov, poznat kao Giurza, bivši je vojnik GRU - specijalnih snaga ruske vojne obaveštajne službe - i bio je zamenik šefa obaveštajne službe u Donjecku, izjavio je JIT.

Ukrajinski Leonid Karčenko nema vojnu pozadinu, ali je predvodio borbenu jedinicu kao komandant u istočnoj Ukrajini, kažu tužioci.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.