BAJKA POSTAJE STVARNOST ZA GODINU DANA! NASA VODI LJUDE U SVEMIR: Evo koliko će koštati ovakvo putovanje!
Ilustracija / U program slanja turista u kosmos biće uključene privatne kompanije, Foto: Printscreen Youtube / RT

AVANTURA

BAJKA POSTAJE STVARNOST ZA GODINU DANA! NASA VODI LJUDE U SVEMIR: Evo koliko će koštati ovakvo putovanje!

Cena boravka prava sitnica

Objavljeno:

Američka svemirska agencija (NASA) najavila je da će od 2020. godine početi da organizuje turističke letove u svemir! Planirana su dva leta godišnje do Međunarodne svemirske stanice, uz maksimalan boravak u trajanju od 30 dana.

Cena boravka prava sitnica - noćenje će koštati 35.000 dolara. Iako na prvi pogled deluje da je u pitanju papreni iznos, mnogi svetski milijarderi dnevno više troše i na veće budalaštine. Najveći deo troškova otpada na sisteme za održavanje života i namirnice koje bi trebalo dopremiti u svemir.

U program slanja turista u kosmos biće uključene privatne kompanije koje stoje iza modula "Spejs Ekses kru dragon" i kapsule "Boings CST-100 starlajner". NASA je objavila novi poslovni model otkrivajući planove za primenu komercijalnih letova u nižoj Zemljinoj orbiti, ali su u planovi i letovi oko Meseca, našeg satelita.

RAČUN PO STAVKAMA

Sistem za održavanje života i toalet: 11.250 dolara Namirnice (hrana, vazduh, medicinska oprema): 22.500 dolara Smeštaj u stanici: 105 dolara Električna energija: 42 dolara po kilovatu Prenos podataka: 50 dolara po gigabajtu * U pitanju su dnevni troškovi

"Ovo je vrlo poseban dan za nas. Odlučili smo da otvorimo Međunarodnu svemirsku stanicu za komercijalne prilike kakve ranije nisu postojale. U svemir će moći da idu vladini astronauti, ali i privatna lica", rekao je Džef Devit, šef finansija pri NASA.

Prvi komercijalni letovi za Međunarodnu svemirsku stanicu planirani su već za početak 2020. Plan je da se jedan od dokova na stanici preuredi kako bi mogao da prima komercijalne module i kapsule.

Astronautkinja Kristina Koh kaže da bi komercijalni put u svemir bio nemoguć bez uključivanja privatnih kompanija u čitav program.

"NASA i privatne kompanije moraju sarađivati da bi se postigao zajednički cilj, a to je da svemir bude dostupniji svima. U tom smislu, neophodan je rad na novim tehnologijama, njihovo testiranje i razvijanje kako bi se jednog dana u svemiru formirala stalna ljudska naselja" rekla je ona.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.