OVA DRŽAVA NAJVIŠE BRINE O SVOJIM GRAĐANIMA: Imaju najkraću radnu nedelju, posle otkaza dobijaju platu DVE GODINE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

u čemu je tajna!

OVA DRŽAVA NAJVIŠE BRINE O SVOJIM GRAĐANIMA: Imaju najkraću radnu nedelju, posle otkaza dobijaju platu DVE GODINE!

Danska je jedna od država s najboljom poslovnom kulturom u svetu, a Danci su već godinama jedan od najsrećnijih naroda na planeti.

Objavljeno:

Danska je jedna od država s najboljom poslovnom kulturom u svetu, a Danci su već godinama jedan od najsrećnijih naroda na planeti. Takođe, jedna od najboljih zemalja za biznis i podržava preduzetnike. Tako njeni građani odmah dobijaju veliku pomoć države u svakoj situaciji.

Danac, koji ostane bez posla, ne mora da brine za svoju egzistenciju, jer će država odmah priskočiti u pomoć. Oni koji dobiju otkaz, mogu da dobiju i do 90 odsto plate koju su primali dok su bili u radnom odnosu. I to traje dve godine, kako bi im se omogućilo da prežive bez posla, ali i da plate sebi prekvalifikaciju ili neku obuku kako bi što brže našli novi posao.

Danska ima najkraću radnu nedelju u Evropi. Oni najčešće izlaze s posla oko 16 časova, ali su zato tokom rada vrlo vredni i produktivni.

Po potrebi, država pomaže onima kojima je potrebno više novca nego što iznosi njihova plata, čime im pokriva veći deo troškova za decu.

Predškolsko, osnovno i srednje školovanje, kao i studiranje su besplatni. Tako da su studenti i roditelji rasterećeni dodatnih troškova.

Danska ima modernu tržišnu ekonomiju, ima naprednu industriju s vodećim svetskim kompanijama u farmaceutskoj industriji, pomorskom saobraćaju i obnovljivim izvorima energije te visokotehnološki poljoprivredni sektor. Danci uživaju visok životni standard, a imaju i snažne mere socijalne sigurnosti – javno zdravstvo i školstvo dostupni su svima pod jednakim uslovima, a tu je i podrška nezaposlenima itd.

Njihova otvorena ekonomija zavisi o spoljnoj trgovini te vlada snažno podupire liberalizaciju trgovine. Danska je neto izvoznik hrane, nafte i plina, ali zavisi od uvoza sirovina za proizvodni sektor.

Tajna je u prilagodljivosti

Tajna uspeha Danske možda leži u njihovoj prilagodljivosti promenama. Na primer, uspostavili su specifičan model tržišta rada koji se temelji na fleksibilnom radnom zakonodavstvu, što znači jednostavno zapošljavanje i otpuštanje radnika, ali uz jaku socijalnu sigurnost.

Takav model omogućava prilagođavanje promenama u ekonomiji.

- U Danskoj imamo dugu istoriju uspešnih nacionalnih reformi, od kojih, verujem, ostale evropske zemlje mogu naučiti. Stvorili smo model koji kombinuje veliku fleksibilnost pri zapošljavanju i otpuštanju s robusnim sistemom socijalne sigurnosti: tzv. model fleksi-sigurnosti. Ovaj model uživa široku političku i javnu podršku u Danskoj, a tokom godina razvijen je uz blisku saradnju nekoliko danskih vlada: desnog i levog centra – sindikata i poslodavaca - rekao je ministar Lars Loke Rasmusen.

Osnov modela je dopustiti kompanijama i javnim institucijama da brzo reaguju na promene u tražnji i ekonomiji, istovremeno osiguravajući socijalnu sigurnost onima koji ostanu bez posla i pružajući im pristup obuci i novim veštinama koje će im omogućiti povratak na tržište rada.

Model služi interesima poslodavaca i radnika te je omogućio danskoj ekonomiji da se lako prilagodi promenama u globalnoj ekonomiji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Bankar.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.