NAJGORI SERIJSKI UBICA NEMAČKE OSUĐEN: Hteo je da bude spasitelj, pa je ubio 85 svojih pacijenata
Nils Hegel, Foto: AP

nils hegel

NAJGORI SERIJSKI UBICA NEMAČKE OSUĐEN: Hteo je da bude spasitelj, pa je ubio 85 svojih pacijenata

Hegel je bio optužen za 100 slučajeva ubistva ali je dokazano 85

Objavljeno:

Negovatelj Nils Hegel osuđen je u četvrtak na doživotnu kaznu zatvora za ubistvo u 85 slučajeva koje je počinio kao radnik u nekoliko bolnica na severozapadu Nemačke.

- Proces i dela o kojima smo ovde raspravljali, nadilaze sve dosadašnje granice. Vaša krivica je nepojmljiva - rekao je sudija Pokrajinskog suda u Oldenburgu Sebastian Buehrman izričući presudu.

Sudija je osim doživotne kazne, koja u Nemačkoj traje 15 godina, 42-godišnjem Hegelu izrekao i meru posebne težine krivice što isključuje mogućnost puštanja na slobodu nakon 15 godina.

- Nekada ni najmračnija mašta nije dovoljna kako bi se opisala istina - rekao je sudija obrazlažući presudu.

On je ukazao na to da bi, da se proces vodi u SAD-u gde se kazne za svako delo pribrajaju, Hegel bio osuđen na 1275 godina zatvora.

- Ovo donekle opisuje ono što smatram neshvatljivim. Ljudski razum kapitulira pred ovakvim slučajem - rekao je sudija.

Hegel je bio optužen za 100 slučajeva ubistva ali je dokazano 85. Optuženi je priznao krivicu za 49 slučajeva. U mnogim slučajevima u kojima se sumnja u ubistvo ekshumacija više nije bila moguća zbog toga jer su tela kremirana.

Negovatelju se predbacuje da je između 2000. i 2005. pacijentima ubrizgavao opasne kombinacije lekova da bi ih potom „spašavao“ što bi mu podiglo ugled kod kolega na poslu. U, kako se pretpostavlja, najmanje 100 slučajeva, ova misija nije uspela i pacijenti, mahom starije osobe, umirali su.

1 / 2 Foto: EPA/FOCKE STRANGMANN

U jednom zasebnom procesu 2015. Hegel je već osuđen na doživotnu kaznu zatvora za dvostruko ubistvo. Slučaj se smatra najmasovnijom serijom ubistava u posleratnoj Nemačkoj.

Sudski veštak je Hegelu dokazao uračunljivost ali je dijagnostikovan i poremećaj ličnosti.

- Hegelu nedostaje osećaj srama, krivice, empatije i kajanja - stoji u sudskom veštačenju o psihičkom stanju osuđenog.

Nemački mediji se na dan presude pitaju je li bilo moguće zaustaviti seriju ubistava. Hegel je bio otpušten u jednoj bolnici a upravi ustanove je upalo u oči „neobično velik broj smrtnih slučajeva“ za vreme dok je Hogel obavljao službu. Uprkos tomu nije ništa preduzimano.

Otkriven je slučajno 2005. kada je Hegela jedna medicinska sestra uhvatila kako jednom pacijentu ubrizgava nepotrebni lek.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.