AKCIJA KOJA JE PROMENILA TOK DRUGOG SVETSKOG RATA: Tramp danas odaje počast vojnicima koji su poginuli u DANU D!
Groblje američkih vojnika u Normandiji, Foto: AP

poseta britaniji

AKCIJA KOJA JE PROMENILA TOK DRUGOG SVETSKOG RATA: Tramp danas odaje počast vojnicima koji su poginuli u DANU D!

Očekuje se prisustvo više od 300 veterana Drugog svetskog rata na današnjoj ceremoniji u Portsmutu

Objavljeno:

Predsednik SAD Donald Tramp danas, trećeg dana posete Velikoj Britaniji, odaće počast vojnicima koji su poginuli u iskrcavanju savezničkih snaga u Normandiji u Drugom svetskom ratu.

Američki predsednik pridružiće se kraljici Elizabeti drugoj, britanskoj premijerki Terezi Mej i drugim svetskim zvaničnicima u pomorskoj bazi Portsmut, koja je bila polazna tačka za savezničke snage u desantu u Normandiji.

To će biti prva od dve komemoracije povodom 75. godišnjice savezničkog iskrcavanja, takozvani Dan D (D-Day) kome će prisustvovati američki predsednik.

Očekuje se prisustvo više od 300 veterana Drugog svetskog rata na današnjoj ceremoniji u Portsmutu. Očekuju se predsednici, premijeri i drugi predstavnici petnaestak zemalja koje su se borile zajedno sa Britancima.

Pozvana je i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Tramp, koji danas završava trodnevnu posetu Britaniji, juče je rekao na konferenciji za novinare da je zahvalan na toplom dočeku kraljevske porodice i premijerke.

Tramp je umanjio značaj protesta zbog njegove poste, navodeći da je video "samo mali protest u Londonu". Tramp i američka prva dama Melanija obišli su i Čerčilove ratne prostorije, komandni centar britanske vlade za vreme Drugog svetskog rata. Sinoć su Tramp i Melanija priredili večeru u rezidenciji američkog ambasadora za princa Čarlsa, njegovu suprugu Kamilu i druge zvaničnike.

Tramp će danas posle Britanije otići u prvu predsedničku posetu Irskoj, i provesti dve noći u svom golf klubu u Dunbegu. On će se sastati sa irskim premijerom Leom Varadkarom u VIP sali na aerodromu Šenon.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.