POLICIJA UPALA U NAJVEĆU MEDIJSKU KUĆU AUSTRALIJE: Novinari su objavili PRLJAVI VEŠ vlade, sada su na udaru!
Sedište ABC-ija u Sidneju, Foto: EPA/DAVID GRAY

sloboda medija

POLICIJA UPALA U NAJVEĆU MEDIJSKU KUĆU AUSTRALIJE: Novinari su objavili PRLJAVI VEŠ vlade, sada su na udaru!

Policajci su došli u ABC sa nalozima za pretresanje dva novinara i direktora vesti. ABC je protestovao zbog napada.

Objavljeno: 10:52h

Policija je upala u sedište australijske medijske kuće ABC, a ovo je drugi dan njihovih akcija protiv novinara.

Policajci su došli u ABC sa nalozima za pretresanje dva novinara i direktora vesti. ABC je protestovao zbog napada.

Policijska akcija se odnosi na članke o navodnom nedoličnom ponašanju australijskih snaga u Avganistanu.

U utorak je policija pretražila dom drugog novinara, što je izazvalo uzbunu. Vodeći sindikat novinara izjavio je da su ta dva pretresa - za koje policija kaže da nisu povezani - predstavljala "uznemirujući obrazac napada na australijsku slobodu medija".

Prema ABC-u, potraga se odnosi na istraživanje iz 2017. godine, poznato kao Avganistanski dosjei, u kojima su "otkrivene tvrdnje o nezakonitim ubijanjima i nedoličnom ponašanju australijskih specijalnih snaga u Avganistanu".

Medijska kuća je rekala da je serija istraživačkih tekstova "zasnovana na stotinama stranica tajnih dokumenata o odbrani koje su procurile u ABC".

Australijska federalna policija saopštila je da je nalog za raciju u vezi sa "navodima o objavljivanju klasifikovanog materijala" i da se "odnosi na uputnicu primljenu 11. jula 2017. od šefa odbrambenih snaga i tadašnjeg sekretara za odbranu".

Avganistanski dosijei su objavljeni od strane ABC-a 10. jula 2017. godine. Novinari ABC-a uživo su tvitovali raciju otkad je policija stigla u sredu ujutro.

Policija je u utorak upala u kuću novinarke Anike Smeturst, koja je prošle godine izvestila da vlada razmatra tajni plan da špijunira svoje građane. Njen poslodavac News Corp Australia, koji objavljuje nekoliko najčitanijih novina u zemlji, osudio je raciju kao "nečuvenu i tešku".

Policija je saopštila da se njihov nalog odnosi na "navodno objavljivanje informacija koje su klasifikovane kao službena tajna".

Takođe u utorak, Ben Fordham, voditelj radio stanice 2GB, rekao je da vlada istražuje kako je dobio informacije da je šest brodova koji nose azilante nedavno pokušalo da dođe do Australije.

Dve racije izvršene su nekoliko nedelja nakon što je izabrana nova vlada desnog centra. U iznenađujućim izborima, Skot Morison je vraćen na mesto premijera.

Opoziciona Laburistička stranka zatražila je od ministra unutrašnjih poslova Pitera Datona da objasni racije.

bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.