ŽIVIMO U NAJSTRAŠNIJEM EKSPERIMENTU! Nobelovac predviđa POLITIČKU budućnost PLANETE i neće vam se svideti
Desnica u zamahu širom planete, Foto: Printscreen

šta nas čeka?

ŽIVIMO U NAJSTRAŠNIJEM EKSPERIMENTU! Nobelovac predviđa POLITIČKU budućnost PLANETE i neće vam se svideti

Države imaju dužnost da ograniče i oblikuju tržišta kroz regulacije koje se tiču ekologije, zdravstva i sigurnosti zaposlenja

Objavljeno:

Ugledni američki ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Džozef Stiglic, u autorskom tekstu za britanski "Gardijan", analizirao je aktuelnu političku situaciju u svetu i osvrnuo se na moguća društvena uređenja u skorijoj budućnosti pošavši od premise da je neoliberalizam doživeo bespovratni pad, što je postalo jasno i nakon nedavnih izbora za Evropski parlament, kada su u većini zemalja Unije ubedljivu pobedu odnele desničarske i populističke stranke.

Džozef Stiglic je za lagani prelaz
Džozef Stiglic je za lagani prelaz foto: Printscreen

- Neoliberalni eksperiment – snižavanje poreza za bogate, deregulacija tržišta rada i proizvoda, finansijalizacija i globalizacija – pokazali su se kao spektakularan neuspeh. Rast je niži nego što je bio tokom dve i po decenije nakon Drugog svetskog rata, a njegova najveća dobit koncentrisala se na samom vrhu lestvice prihoda. Nakon decenija stagnacije, pa čak i opadanja prihoda svih ostalih, neoliberalizam mora biti proglašen mrtvim i sahranjenim - objašnjava Stiglic i dodaje:

- Najmanje tri velike političke alternative danas se nadmeću oko toga koja će doći na njegovo mesto: ekstremno desničarski nacionalizam, levo-centristički reformizam i progresivna levica (nedostaje desni centar koji je nosilac neoliberalnog neuspeha). Pa ipak, sa izuzetkom progresivne levice, ove alternative i dalje su opsednute oblicima neoliberalne ideologije čiji je rok istekao (ili bi bar trebalo da je tako).

foto: Printscreen

Stiglic objašnjava da je glavna karatketistika nacionalističke desnice odricanje globalizma:

- Centristička levica, na primer, predstavlja neoliberalizam sa ljudskim licem. Njen cilj je da politike bivšeg američkog predsednika, Bila Klintona, i bivšeg britanskog premijera, Tonija Blera, prenese u 21. vek, uz neznatne prepravke u dominantnim modelima finansijalizacije i globalizacije. Istovremeno, nacionalistička desnica se odriče globalizacije i upire prst u migrante i strance kao uzročnike svih današnjih problema. Međutim, kako nam pokazuje Trampova vladavina, i nacionalistička desnica je posvećena – barem u svojoj američkoj varijanti – snižavanju poreza za bogate, deregulaciji i smanjivanju ili ukidanju socijalnih programa. Nasuprot tome, treći tabor zalaže se za ono što bih nazvao progresivnim kapitalizmom, čija je ekonomska platforma zasnovana na četiri prioriteta. Prvi je povratak ravnoteže između tržišta, države i građanskog društva. Problemi poput sporog ekonomskog rasta, rastuće nejednakosti, finansijske nestabilnosti i ekološke degradacije izviru iz tržišta i ne mogu se prevazići samo tržišnim sredstvima. Države imaju dužnost da ograniče i oblikuju tržišta kroz regulacije koje se tiču ekologije, zdravstva i sigurnosti zaposlenja. Takođe, posao države je i da radi ono što tržište ne može ili ne želi da radi, na primer da ulaže u temeljna naučna istraživanja i tehnologiju, kao i u obrazovanje i zdravlje svojih građana - objašnjava Stiglic.

foto: Printscreen

Stiglic smatra da je "progresivni kapitalizam" najbolje rešenje za većinu zemalja:

- Ne postoji čarobni štapić koji može poništiti štetu načinjenu decenijama neoliberalizma, ali sveobuhvatna platforma koju sam skicirao u ovom tekstu to može da započne. Pitanje je samo da li će reformisti biti jednako odlučni u suočavanju sa problemima poput nejednakosti i prevelike tržišne moć, kao što je to bio privatni sektor u stvaranju ovih problema. Progresivni kapitalizam nije oksimoron. On je najpristupačnija i najživlja alternativa neoliberalnoj ideologiji koja je očigledno propala. On je naša najbolja šansa za izlečenje od političkih i ekonomskih problema od kojih trenutno bolujemo - jasan je Stiglic.

BONUS VIDEO:

Pljusak u Batočini (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Gardijan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.