ZAPADNI MEDIJI OPET LAŽU O KIM DŽONG UNU? Optužili ga da je POGUBIO svog diplomatu, on viđen ŽIV I ZDRAV!
Dokaz da je Čol živ, Foto: AP

ŠTA JE ISTINA?

ZAPADNI MEDIJI OPET LAŽU O KIM DŽONG UNU? Optužili ga da je POGUBIO svog diplomatu, on viđen ŽIV I ZDRAV!

Južnokorejski list Čosun Ilbo je prošle nedelje preneo izjavu neimenovanog izvora da je Kim Jong Čol osuđen na težak rad

Objavljeno:

Severnokorejski mediji su danas prikazali visokog zvaničnika, u južnokorejskim medijima označenog kao žrtvu čistke, na koncertu nedaleko od lidera zemlje Kim Džong Una.

Na snimcima se Kim Jong Čol, glavni pregovarač u nuklearnim razgovorima sa SAD, vidi kako sedi pet sedišta od Kim Džong Una, u istom redu s drugim visokim zvaničnicima.

Kim Jong Čol je ranije putovao u Vašington i dva puta se sreo s predsednikom Donaldom Trampom pre njegovih samita s Kim Džong Unom.

Pregovori Vašingtona i Pjongjanga su od februara u ćorsokaku, pošto je samit u Vijetnamu propao zbog, kako su navele SAD, prevelikih zahteva Severne Koreje za ukidanje sankcija u zamenu za samo delimično odustajanje od nuklearnih kapaciteta.

Južnokorejski list Čosun Ilbo je prošle nedelje preneo izjavu neimenovanog izvora da je Kim Jong Čol osuđen na težak rad i ideološko prevaspitavanje zbog neuspešnog samita. Prema tim navodima, specijalni izaslanik za SAD Kim Hjok Čol i još četiri zvaničnika ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje su pogubljeni jer su izdali Kim Džong Una. Vlada u Seulu i južnokorejski mediji nisu najpouzdaniji kada se radi o informacijama o vladajućim krugovima Severa, što im dodatno otežava stroga kontrola vlasti u Pjongjangu nad tim podacima.

Portparol južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje Li Sang-min rekao je da ministarstvo neće komentarisati "određeni dogadjaj u Severnoj Koreji ni njegove učesnike", kada je upitan o pojavljivanju Kim Jong Čola u javnosti.

Južnokorejska obaveštajna služba je saopštila da ne može da potvrdi navode o eventualnoj čistki a iz predsedništva je upozoreno da se ne iznose "zbrzane ocene ili komentari".

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je rekao da je video izveštaj i da SAD "čine sve da ga provere". Vest koju je u petak objavio Čoun Ilbo dolazi u delikatno vreme za diplomatiju na Korejskom poluostrvu, gde je Sever lansirao projektile kratkog dometa i obnovio oštriju retoriku prema američkim i južnokorejskim zvaničnicima.

Kim Džong Un je u aprilu rekao da američka vlada ima rok do kraja godine da iznese obostrano prihvatljive uslove za dogovor. Eksperti smatraju da Pjongjang tako vrši pritisak na Vašington bez da dovede do propasti pregovora.

Severna Koreja je ranije vršila pogubljenja posle većih političkih promašaja. Ovog puta eksperti, iako mnogi veruju da je Kim Jong Čol izgubio vodeću poziciju u pregovorima sa SAD, sumnjaju u izveštaje o čistki.

Čol je Kimov čovek za SAD
Čol je Kimov čovek za SAD foto: AP

Južnokorejski analitičar Čeong Seong-Čang kaže da se Kim Jong Čol, za kog se priča i da ima zdravstvenih problema, ne bi tako brzo pojavio u javnosti da je poslat na političko prevaspitavanje. Takođe, smatra Čeong, ne bi imalo smisla pogubiti Kim Hjok Čola kada bi Kim Jong Čol, kao funkcioner na višoj poziciji, bio smatran odgovornijim za neuspeh samita u Hanoju.

- Ako Kim Džong Un osuđuje visoke zvaničnike na težak rad, ubija ih ili ih tera u logore za političke zatvorenike zbog neuspeha sastanaka, onda nijedan zvaničnik ne bi bio voljan da preuzme međunarodne pregovore na sebe. Malo je verovatno da bi Kim naređivao ekstremne kazne osim u slučaju da odustaje od razgovora sa SAD - kaže Čang.

Uspon Kim Jong Čola tokom nuklearnih pregovora je zbunio mnoge posmatrače jer se on prethodno bavio vezama s Južnom Korejom, a ne međunarodnim ili odnosima sa SAD. On je ranije bio šef vojne obaveštajne službe i veruje se da je stajao iza niza provokacija, medju kojima i dva smrtonosna napada u 2010, kada je poginulo 50 Južnokorejaca, kao i navodni hakerski napad na Soni pikčers 2014. godine. I Seul i Vašington su mu poslednjih godina uveli sankcije.

Mnogi južnokorejski eksperti veruju da će rukovodjenje nuklearnim pregovorima preuzeti iskusnije diplomate poput severnokorejskog ministra spoljnih poslova Ri Jong Hoa i njegove prve zamenice Čoe Son Hui, što bi značilo da se Pjongjang priprema za moguće duge i komplikovane razgovore s Vašingtonom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.