TRAMPOV PRVI ČOVEK VEOMA ZABRINUT: Da li je ovo najava nečeg VEOMA LOŠEG?
Majk Pompeo, Foto: AP

nije mu svejedno

TRAMPOV PRVI ČOVEK VEOMA ZABRINUT: Da li je ovo najava nečeg VEOMA LOŠEG?

Palestinci su plan unapred odbili jer ne smatraju Vašington kredibilnim posrednikom zbog bezuslovne podrške SAD Izraelu

Objavljeno:

Državni sekretar SAD Majk Pompeo izrazio je bojazan da bi američki mirovni plan za Bliski istok, koji priprema zet predsednika Donalda Trampa, mogao biti primljen sa skepsom i smatran "neprimenjivim", preneo je Vašington post (WP).

Taj list je juče pisao da će ekonomski delovi tog plana, predvidjenog da reši izraelsko-palestinski sukob, biti otkriveni na konferenciji u Bahreinu 25. i 26. juna.

Palestinci su plan unapred odbili jer ne smatraju Vašington kredibilnim posrednikom zbog bezuslovne podrške SAD Izraelu.

WP je preneo da je Pompeo u utorak, na privatnom sastanku s Konferencijom predsednika glavnih organizacija američkih Jevreja, rekao da bi plan "mogao biti odbijen".

Na snimku u koji je WP imao uvid, Pompeo kaže da bi pregovarači mogli reći da plan "ima dve dobre tačke i devet loših" i da im se ne dopada.

"Razumem zašto ljudi misle da se radi o sporazumu koji bi se dopadao samo Izraelcima. Razumem takvu percepciju. Samo se nadam da će ostati da bi ga čuli i imali vremena da razmisle o njemu", naveo je šef američke diplomatije.

Zet i savetnik predsednika Trampa Džared Kušner već mesecima priprema plan za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba. Kušner je ranije naveo da želi da sačeka rezultate izraelskih izbora, održanih u aprilu, a zatim i kraj ramazana početkom juna pre nego što ga predstavi.

Medjutim, zbog neuspeha izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, bliskog Trampovog saveznika, da formira vladu, izraelski parlament je u sredu izglasao sopstveno raspuštanje. Novi izbori će biti održani 17. septembra.

Palestinci su prekinuli sve kontakte s američkom vladom nakon što je Bela kuća u decembru 2017. priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela. Palestinci žele da u istočnom Jerusalimu bude glavni grad njihove buduće države.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.