TRAMP BI LAKO MOGAO DA BUDE SMENJEN, TVRDE DEMOKRATE! Pronašli su NOVE DOKAZE u korist OPOZIVA PREDSEDNIKA
Donald Tramp, Foto: AP

nakon mjulerove istrage

TRAMP BI LAKO MOGAO DA BUDE SMENJEN, TVRDE DEMOKRATE! Pronašli su NOVE DOKAZE u korist OPOZIVA PREDSEDNIKA

Pitanje opoziva podelilo je Demokratsku stranku

Objavljeno:

Troje istaknutijih američkih demokrata pozvali su na opoziv predsednika Trampa, nakon što je specijalni tužilac Robert Mjuler izneo svoje prvo javno saopštenje o svojoj istrazi.

Govoreći u sredu, Mjuler je rekao da njegova istraga nije oslobodila g. Trampa od opstrukcije pravde, što je u suprotnosti s tvrdnjama predsednika.

Mjuler je imao zadatak da istraži rusko uplitanje na predsedničke izbore 2016. godine. On je rekao da optužba za izvršenje krivičnog dela za predsednika ne predstavlja opciju.

Pitanje opoziva podelilo je Demokratsku stranku, sve veći broj zakonodavaca su protiv Nensi Pelosi, koja predsedava Kongresom. Pelosi se do sada odupirala toj ideji, tvrdeći da bi to bilo kontraproduktivno.

Međutim, primedbe koje je izneo Mjuler podstaknule su tri vodeća demokratska predsednička kandidata da se pridruže pokretu u kojem se poziva na opoziv, čime se ukupan broj kandidata povećao za 10 od 23.

Demokratski kandidati Kori Buker, Kirsten Gilibrend i Pit Butigig su se prvi put javno založili za opoziv.

- Kongres ima zakonsku i moralnu obavezu da odmah započne postupak za impičment - rekao je gospodin Buker, senator iz Nju Džesija.

Senatorka u Njujorku Gilibrend rekla je da je "vreme za republikance i demokrate da počnu saslušanja o opozivu i da prate činjenice gde god da vode".

Gradonačelnik Indijane Pit Butigig objavio je tvit:

- Ovo je najbliže upućivanju na smenu kada dođe do toga.

Senator Vermonta Berni Sanders prestao je da podržava ove postupke, ali je na postu u Instagramu izjavio:

- Ako Odbor za pravosuđe smatra da je to potrebno, podržaću njihovu odluku da pokrenu istragu o opozivu.

Tramp je na Tvitteru rekao da je "nedovoljno dokaza" protiv njega, "i stoga, u našoj zemlji, osoba je nevina".

Mjuler je u velikoj meri potvrdio ono što je bilo u njegovom izveštaju, koji je objavljen prošlog meseca javnosti, uz značajne redakcije. On je detaljno opisao 10 slučajeva u kojima je g. Tramp eventualno pokušao da spreči istragu, ali je rekao da optužba predsedniku za krivično delo nije bila opcija za specijalnog zastupnika.

- Ustavom je potreban drugi proces, a ne sistem krivičnog pravosuđa, koji bi formalno optuživao predsednika sda je počinio zločin - rekao je on u onome što se smatralo referencom na sposobnost Kongresa da započne proces opoziva.

On je rekao da ako je njegov tim imao poverenja u to da gospodin Tramp "očito nije počinio zločin, to bismo i rekli".

Mjuler je rekao da ne veruje da je "prikladno govoriti dalje" o istrazi i da neće dati nikakve informacije koje nisu bile u izveštaju njegovog tima.

Demokratskim zakonodavcima koji žele da on svedoči u Kongresu, Mjuler je rekao:

- Izveštaj je moje svedočenje.

On je takođe najavio formalno zatvaranje kancelarije specijalnih tužilaca i njegovu ostavku iz pravosudnog odeljenja, kao i povratak u privatni život.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.