REČI TRAMPOVOG SAVETNIKA BRINU CEO SVET: Da li je ovo uvod u nešto KATASTROFALNO?
Džon Bolton, Foto: AP

da li su krivi za ovo?

REČI TRAMPOVOG SAVETNIKA BRINU CEO SVET: Da li je ovo uvod u nešto KATASTROFALNO?

SAD su se pridružile drugim zemljama u istrazi incidenta sa brodovima koji je doprineo dizanju tenzija u Zalivu

Objavljeno: 09:22h

Iran "vrlo verovatno" stoji iza sabotaže sprovedene 12. maja na četiri broda na ulazu u Zaliv kod luke Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je danas novinarima u Abu Dabiju savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton koji je tu doputovao u jeku povećanja tenzija u toj oblasti.

Bolton koji dugo ima tvrd stav prema Iranu napisao je danas na Tviteru da je stigao u Ujedinjene Arapske Emirate da razgovara o "važnim i aktuelnim pitanjima regionalne bezbednosti", prenosi AP.

Brodovi, medju kojima su bila dva saudijska tankera, bili su meta pomorskih mina, vrlo verovatno iz Irana, rekao je Bolton novinarima Abu Dabiju pre odlaska na sastanke sa zvaničnicima, prenosi Frans pres.

SAD su se pridružile drugim zemljama u istrazi incidenta sa brodovima koji je doprineo dizanju tenzija u Zalivu.

Glavni savetnik za bezbednost Donalda Trampa rekao je da Iran nema drugog razloga da prekrši uslove svog nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. godine sa svetskim silama sem što želi da razvije nuklearno oružje.

Bolton je rekao da je nedavno bio sproveden neuspeo napad na saudijsku luku Janbu i da sumnja da je Iran iza tog neuspelog napada.

To je prvi put da je neko naveo da je Janbu, luka gde se nalazi terminal za saudijski naftovod istok.zapad, bila na meti napada tokom aktuelne krize. Sam saudijski naftovod koji vodi do luke Janbu nedavno su napali Huti pobunjenici u Jemenu u koordinisanom napadu.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost odbacio je ideju da postoje razlike izmedju njegovog stava i stava predsednika Trampa.

- Ja sam savetnik za nacionalnu bezbednost ne odlučivač za nacionalnu bezbednost - rekao je on.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.