BENON TRVDI DA JE CENTAR SRUŠEN, MAKRON NEĆE RASPUSTITI VLADU... Šta nam DONOSE izbori za EU PARLAMENT? (UŽIVO)
Pobednici nisu uvek pobednici, Foto: Reuters

non stop vesti

BENON TRVDI DA JE CENTAR SRUŠEN, MAKRON NEĆE RASPUSTITI VLADU... Šta nam DONOSE izbori za EU PARLAMENT? (UŽIVO)

Benon smatra da rezultati izbora pokazuju da je evropski centar urušen i da je tradicionalna desna i leva orijentacija u politici zamenjena bitkom nacionalističkih protiv globalističkih snaga

Objavljeno:

Dve najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija (EPP) i Socijaldemokrate (S&D), iako su izgubile određen broj mandata, i dalje ostaju najbrojnije u EP, uz značajan rast Zelenih i liberaldemokrata, pokazuju rezultati juče završenih izbora za evropski paralament.

14:41 - Benon: Evropske integracije su mrtve

Bivši strateg Bele kuće Stiv Benon rekao je danas, nakon što su na izborima za EP pobedu u Italiji, Francuskoj i Britaniji odnele nacionalističke i populističke partije, da su evropske integracije "mrtve".

foto: AP

Benon smatra da rezultati izbora pokazuju da je evropski centar urušen i da je tradicionalna desna i leva orijentacija u politici zamenjena bitkom nacionalističkih protiv globalističkih snaga, prenela je agencija AP. Narod "vraća svoje zemlje", istakao je Benon i dodao da je to tek početak. Prema Benonu, "supergrupa" evroskeptičnih partija blokiraće svaki pokušaj produbljivanja integracija medju zemljama članicama EU.

- Svaki dan će biti kao bitka za Staljingrad - zaključio je bivši strateg Bele kuće.

14:17 - Jović: Nemamo mandat, ali imamo glasove i naklonost

Prvi na listi Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj za Evropski parlament Dejan Jović ističe da lista nije dobila dovoljno glasova za mandat u Strazburu, ali da su ponosni za kampanju i na one koji su glasali za njih. Lista SDSS-a dobila je 30.000 glasova, "što je mnogo, iako nedovoljno za mandat".

13:06 - Katalonski separatisti osvojili poslanička mesta

Trojica katalonskih separatista, odnosno bivši predsednik Katalonske regije Karles Pudždemon, njegov zamenik Oriol Junkeras i bivši ministar katalonske vlade Toni Komin, od kojih je jedan u zatvoru, a druga dvojica u bekstvu osvojili su poslanička mesta u Evropskom parlamentu.

Junkeras se trenutno nalazi u zatvoru u Madridu pod optužbom koja uključuje pobunu u Kataloniji i pokušaj odvajanja tog regiona od ostatka Španije 2017. godine. Za Pudždemonom i Kominom raspisana je poternica. Njima je dozvoljeno da se kandiduju, ali se navodi da če se suočiti sa pravnim preprekama, kada budu hteli da zauzmu mesta u Evropskom parlamentu.

12:25 - Ironija izbora

foto: Profimedia

Iako je Velika Britanija na putu da napusti evropski blok, partija Bregzit koju je nedavno osnovao Najdžel Faraž u novom sazivu parlamenta ima najveći broj poslanika - 29. Bregzit deli prvo mesto sa CDU Angele Merkel, a samo jednog poslanika manje ima Severna liga Matea Salvinija.

Zanimljvo je da se Faraž zalaže za izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma, odnosno takozvani "tvrdi" Bregzit.

Faražova partija Bregzit, kao i svi britanski poslanici, napustiće EU parlament kada postupak izlaska Britanije iz EU bude finalizovan. Tada će i broj poslanika biti smanjen sa sadašnjih 751 mesta na 705.

12:04 - "Zeleni su najveći dobitnici"

Američka agencija "Blumberg" ocenjuje da su Zeleni jedan od najvećih dobitnika ovih evropskih izbora i mogli bi da igraju ključnu ulogu u narednom programu politike bloka. Zeleni će biti, navodi isti izvor, četvrta velika grupa u novom Evropskom parlamentu, nakon što su postigli skok u mandatima sa sedam na više od devet odsto na ovogodišnjim izborima.

11:44 - Salvini pravi koaliciju sa Le Penovom i Faražom

Lider italijanske Severna lige Mateo Salvini najavio je danas na preskonferenciji da je u kontaktu sa Marin le Pen i Najdželom Faražom i da će pokušati da oformi koalciju sa njima. Ukoliko uspe u tome, ta ultradesničarska kolicija imala bi 150 poslanika.

11:02 - Rezultati u Nemačkoj

U Nemačkoj su gubitke pretrpele obje velike stranke centra. Hrišćansko-demokratska unija Angele Merkel opala je sa 35 odsto glasova 2014. godine na 28 odsto, a Socijaldemokratska unija sa 27 odsto na 15 procenata. Desno orijentisana populistička Alternativa za Nemačku je, prema projekcijama, osvojila 10,5 odsto glasova, što je manji napredak od očekivanog u odnosu na 2014. godinu.

10:56 - Salvini: Nova Evropa je rođena

Rezultate izbora za Evropskom parlamentu (EP) italijanski vicepremijer Mateo Salvini prokomnetarisao je rečima da je "nova Evropa rođena".

- Pravila se menjaju u Evropi - poručio je italijanski zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini u sedištu svoje ultradesničarske Lige.

Salvinijeva Liga je osvojila 33 odsto glasova, što je ogroman skok u odnosu na 2014. godinu kada je partija na evropskom glasanju osvojila samo šest odsto glasova, navodi američka agencija.

foto: Tviter

10:41 - Makron neće raspustiti vladu

Predsednk Francuske Emanuel Makron neće raspustiti donji dom francuske skupštine, nakon pobede desničarske stranke Nacionalno okupljanje na izborima za Evropski parlament u toj zemlji, saopštila je portparolka francuske vlade Sibe Ndijaj. Ona je francusku televiziju BFM rekla da izborni rezultati neće uzrokovati "političku krizu", i objasnila da francuski premijer Eduar Filipe "ima svo poverenje u predsednika".

10:34 - Veber: EPP ima mandat za sastav nove Evropske komisije

Vodeći kandidat Evropske narodne partije za mesto predsednika Evropske komisije Manfred Veber izjavio je da nema stabilne većine u EU parlamentu bez EPP-a. On je kao dva najvažnija rezultata izdvojio izlaznost za koju kaže da pokazuje da je evropska demokratija živa i slabljenje partija centra Evropskog parlamenta.

Veber je dodao da EPP neće sarađivati sa sa levim i desnim ekstremistima i naglasio da želi da "pokrene Evropsku komisiju za građane, za šta se EPP borio i za šta ima mandat".

10:20 - Bulman: EPP nema više političku moć, tražimo novu koaliciju

Lider grupe Socijalista i Demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu Udo Bulman izjavio je da je konzervativna EPP izgubila poltičku moć na jučerašnjim izborima.

- EPP nema rezulate i političku moć da vodi EU i Evropsku komisiju. Orbanizacija EPP nije zaustavljena. EPP ne može da traži, kao svoje pravo, da bude u većini koja će da odlučuje o tome ko će biti novi predsednik Komisije - istakao je Bulman.

10:11 - "Makron neće menjati svoju politiku"

Iako je poraz francuskog predsednika Emanuela Makrona od Marin le Pen na izborima za Evropski parlament bio razočaravajući, to neće promeniti politiku vlade, izjavio je visoki zvaničnik Jelisejske palate.

- Ovi rezultati su donekle razočaravajući, ali predsednik neće menjati svoju politiku - izjavio je neimenovani zvaničnik, prenosi Rojters.

09:59 - Kakav je raspored snaga u parlamentu?

foto: Printscreen

Raspodela mandata pokazuje da najviše poslaničkih mesta izgubila EPP (42), dok su najviše dobili Liberali (40). Na grafici koju je objavio sajt Evropske komisije možete pogledati kako izgleda raspored snaga u novom sazivu parlamenta, a ispod nje i kakav je gubitak, odnosno dobitak poslaničkih mesta zabeležila svaka od poslaničkih grupa u odnosu na prethodni saziv.

- Evropska narodna stranka (EPP) - 179 mesta (-42)

- Socijalisti i demokrate (S&D;) - 150 mesta (-41)

- Evropska ujedinjena levica / Zelena nordijska levica (GUE) - 38 mesta (-14)

- Evropski zeleni / Evropski slobodni savez - 70 mesta (+20)

- Savez evropskih liberala i demokrata (ALDE) 107 mesta (+40)

- Evropa naroda i sloboda (ENF) - 58 mesta

- Evropa slobode i direktne demokratije (EFDD) - 56 mesta (+8)

- Evropski konzervativci i reformisti (ECR) - 58 mesta (-12)

09:50 - EPP I S&D ostaju najbrojnije u EU parlamentu

Prvi rezultati pokazali su da su dve najveće stranke zadržale svoje pozicije, ali uz značaja gubitak mandata u odnosu pređašnji saziv paralementa.

Evropska narodna partija (EPP) i Socijaldemokrate (S&D) i dalje ostaju najbrojnije, a značajan broj mandata osvojili su Zeleni i Liberaldemokrate koji će verovatno biti ključni faktor u sastavljanju nove većine.

JUTKA IZAŠAO IZ SUDNICE: Okupljeni skandiraju Pravda za Mariju, a drugi uz aplauz viču Jutka!

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.