EVO KO JE ZAPRAVO NOVI PREDSEDNIK JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE: Bio je Mandelin savetnik, a građanima je obećao OVO!
Siril Ramafosa, Foto: Printscreen / Youtube

NOVI PREDSEDNIK

EVO KO JE ZAPRAVO NOVI PREDSEDNIK JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE: Bio je Mandelin savetnik, a građanima je obećao OVO!

Ramafosa je preuzeo dužnost prošle godine, pošto je bivši predsednik Džejkob Zuma podlegao pritiscima i podneo ostavku zbog korupcijskog skandala....

Objavljeno:

Siril Ramafosa iz Afričkog nacionalnog kongresa, koji je bio jedan od glavnih saradnika Nelsona Mandele, položio je zakletvu kao predsednik Južnoafričke Republike, čime je započeo njegov petogodišnji mandat.

Ramafosa je zakletvu položio na stadionu u Pretoriji, u prisustvu 30.000 ljudi, pošto je njegova partija Afrički nacionalni kongres pobedila na izborima ranije ovog meseca, sa osvojenih 57,5 odsto glasova.

To je, međutim, naslabiji rezultat na izborima ANK-a, stranke prvog demokratski izabranog predsednika i prve tamnopute osobe na toj funkciji Nelsona Mandele, od kako je ta partija preuzela vlast posle ukidanja sistema aparthejda 1994. godine, prenosi AP.

Ramafosa je preuzeo dužnost prošle godine, pošto je bivši predsednik Džejkob Zuma podlegao pritiscima i podneo ostavku zbog korupcijskog skandala, koji je naškodio poverenju javnosti u ANK.

Novi predsednik izvinio se Južnoafrikancima i obećao da će nastaviti borbu protiv korupcije u vladi, koja je nanela štetu ekonomiji te zemlje.

Glavni Mandelin pregovarač

Južnoafrički političar bio je glavni pregovarač Nelsona Mandele u razgovorima koji su doveli do okončanja aparthejda 1994. godine.

Bio je pozvan i kao jedan od dva međunarodna inspektora oružja u Severnoj Irskoj, igrajući ključnu ulogu u odlaganju tajnih skladišta oružja IRA.

Ramfosa, jedan od najbogatijih političara u zemlji, po zanimanju je advokat, a inače je obožavalac vinskih berbi, brzih autmobila, ribolova pastrmki i uzgoja divljači.

Na nezadovoljstvo mnogih Južnoafrikanaca, koji su ga smatrali najverodostojnijim političarem postmendelske generacije, kasnije se povukao iz politike kako bi postao biznismen.

BONUS VIDEO:

BRZA KAO RAKETA! Kad čuje zvuk kesice svoje omiljene poslastice, ova buckasta persijska maca leti uz stepenice! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.