CELA EVROPA JE U PANICI! Prve prognoze izbora za Evropski parlament PREPLAŠILE GRAĐANE!
U evropski parlament će ući veći broj desničarskih partija, Foto: Pixabay

užas!

CELA EVROPA JE U PANICI! Prve prognoze izbora za Evropski parlament PREPLAŠILE GRAĐANE!

Sve desne populističke stranke koje trenutno imaju 140 mandata, mogle bi da osvoje i do 180 mesta u Parlamentu koji čini 751 poslanik

Objavljeno: 25.05.2019. 20:01h
  • 13

Prema predviđanjima većine evropskih medija, Evropski savez naroda i nacija, desna evroskeptična koalicija koja je osnovana na inicijativu lidera italijanske Lige Matea Salvinija, mogla bi da se opasno približi tradicionalnim evropskim partijama po broju poslanika u Evropskom parlamentu.

Projekcije portala "Jurop elekts" pred evropske izbore koji su počeli 23. maja i završavaju se sutra, pokazuju da će ta koalicija, u kojoj su i Nacionalni front Marin le Pen i Alternativa za Nemačku, sa trenutnih 37 skočiti na 82 poslanika.

Sve desne populističke stranke koje trenutno imaju 140 mandata, mogle bi da osvoje i do 180 mesta u Parlamentu koji čini 751 poslanik.

 

Prema trenutnim projekcijama, očekuje se da i u novom sazivu Evropskog parlamenta trenutno vodeće snage evropskog desnog i levog centra i dalje budu najbrojnije.

Najnovije procene su da će trenutno najveća Evropska narodna partija (EPP) i pored pada sa trenutnih 217 mesta ostati najbrojnija sa očekivanih 180 poslanika.

Za njom dolaze Socijaldemokrate (SD) sa očekivanih 149 poslanika (u odnosu na 188 iz postojećeg saziva), Alijansa liberala i demokrata (ALDE) sa 76 i Zeleni sa očekivanih 57 mesta u novom sazivu, preneo je Tanjug.

Istovremeno se očekuje jačanje populističkih stranaka i stranaka krajnje desnice, ali bez značajnijeg uticaja na proces odlučivanja unutar Parlamenta.

Bonus video:

(Espreso.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media