DEČAK JE USPEO DA NE SPAVA 11 DANA: Počele su da mu se dešavaju ČUDNE STVARI, a evo šta su bile POSLEDICE!
Dečak, ilustracija, Foto: Printscreen

SPROVEO EKSPERIMENT NA SEBI

DEČAK JE USPEO DA NE SPAVA 11 DANA: Počele su da mu se dešavaju ČUDNE STVARI, a evo šta su bile POSLEDICE!

Rendi Gardner je oborio svetksi rekord i otkrio zanimljive stavri o ljudskom mozgu

Objavljeno: 25.05.2019. 15:17h
  • 2

Rendi Gardner je daleke 1963. godine bio tinejdžer koji je za školski projekat odlučio da sprovede neobičan eksperiment - uspeo je da ostane budan 11 dana i 25 minuta.

On je tada sa svojim drugom Brusom Mekalisterom došao na orginalnu ideju koja je privukla pažnju cele nacije. Tada su bili deca i želeli su da pobiju rekord u nespavanju koji je tada držao DJ sa Havaja, koji je ostao budan nešto manje od 11 dana.

Pomenuti DJ želeo je da testira svoje paranormalne sposobnosi, ali dečaci su se odlučili za nešto skromnije - želeli su da ispitaju kako manjak sna utiče na kogitivne sposobnosti kao i fizičke, pošto su se testirali svoje rezultate na košarkaškom terenu.

Da bi odredili ko će od njih dvojice ostati budan, bacali su novčić. Rendi je izvukao deblji kraj.

Za njihov eksperiment čuo je profesor Vilijam Dement sa Stenford univerziteta, koji je tada tek počinjao svoje istraživanje o snu. Za eksperiment je saznao kada je pročitao članak u novinama.

- Bio sam verovatno jedina osoba na planeti kojaje tada proučavala san. Rendijevi roditelji bili su zabrinuti da će mu se nešto loše desiti. Tada se još nije znalo da li manjak sna može biti smrtonosan - priča Dement.

I zaista, eksperimenti na životinjama pokazali su da opasnost postoji. Mačka kojoj nisu dali da spava 15 dana je preminula, međutim pokazalo se da nije manjak sna glavni uzrok smrti, već stres.

Rendi je već proveo nekoliko dana bez sna kada je profesor stigao. Izgledao je tada dobro. On i njegov drug uveravali su profesora da nisu koristiili nikakve stimulanse, osim što su "popili nekoliko koka kola".

Međutim, kako su prolazili dani, Rendiju su počele da se dešavaju čudne stvari. Promenio mu se miris, ukus i sluh. Neke stvari koje je mirisao stvarale su mu mučninu.

Iznenađujuće dobri su bili Rendijevi rezultati na košarkaškom terenu. Ali, on je često igrao košarku i bio je u odličnoj kondiciji. Najteže mu je bilo noću. Nije smeo da zatvori oči, jer bi u tom slučaju odmah zaspao.

Njihov eksperiment je tada privukao toliko medijske pažnje, da je u to vreme to bila treća najčitanija priča, odmah iza posete Bitlsa i atentata na Kenedija.

Najzad, posle 264 sati bez sna, Rendi je oborio svetski rekord. Ali, umesto da onda odmah ode da se naspava, on je otišao u bolnicu kako bi mu uradili neka ispitivanja mozga. Tek onda je otišao u krevet.

- Spavao je 14 sati, što nije iznenađujuće, a probudio se samo da bi otišao u WC. U prvoj noći spavanja trajanje REM faze sna bilo je jako dugačko, i tek nakon nekoliko dana se vratilo u normalu. - kaže Dement.

Rezulatati ispitivanja pokazali su da je njegov mozak zapravo sve vreme "dremao" - neki delovi su bili budni dok su drugi delovi spavali, i tako na smenu.

Dement objašnjava da je ljudski mozak evolucijom počeo tako da funkcioniše, jer Rendi sigurno nije bio prva osoba koja je morala da ostane budna duže od jedne noći.

Mnogi su posle Rendija pokušali da obore njegov rekord, ali je Ginisova knjiga rekorda prestala da priznaje te podvige zbog toga što su opasni po zdravlje.

Rendi nije imao ozbiljnijih posledica, ali se kasnije žalio na "užasnu i nepodnošljivu insomniju".

Bonus video:

(Espreso.rs / BBC.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media