Crtani junak Šilja slavi 87. rođendan! OVO SU NAJPOZNATIJE NJEGOVE SCENE
Šilja, Foto: Printscreen / Youtube

PROSLAVA

Crtani junak Šilja slavi 87. rođendan! OVO SU NAJPOZNATIJE NJEGOVE SCENE

Ovaj crtani prikazuje Mikija, Mini i Belku kako pevaju i igraju što je bio uobičajen scenario za ova tri lika u ranijim crtaćima

Objavljeno:

Poznati američki animator Artur Harold Babit kreirao je lik Šilje, jednog od omiljenih diznijevih junaka koji se prvi put pojavio u filmu “Mikijeva revija”, na današnji dan 1932. godine.

Ovaj crtani prikazuje Mikija, Mini i Belku kako pevaju i igraju što je bio uobičajen scenario za ova tri lika u ranijim crtaćima. Jedina novina bila je uvođenje novog lika koji je lako ostao upamćen po svom neozbiljnom ponašanju.

Budalasto kuče (Dippy Dawg) kako su ga prvobitno nazvali u početku je bio starac sa belom bradom i nije nosio pantalone.

Jedina karakteristika koju nisu menjali u kasnijim ostvarenjima je Šiljin prepoznatljjiv smeh koji je oponašao Pinto Kolvig.

Sa znatno mlađim likom Budalasto kuče pojavljivalo se u nekoliko crtanih filmova, a 11. avgusta 1934. godine postao je stalni član družine pod imenom po kom je danas poznat.

Šilja predstavlja mešavinu psa i čoveka, a u crtaćima je neiskvaren i pomalo nespretan lik.

On je ujedno i jedini Diznijev lik koji oslikava svakodnevni život.

Prikazan je kao porodični čovek koji se bori sa problemima odgajanja dece, načinom ishrane i prestankom pušenja.

Šiljina žena se pojavljivala u nekoliko crtanih filmova, ali njen lik nikada nije bio prikazan.

Odnos između Šilje i njegovog sina Maksa najbolje je prikazan u „Šiljinom filmu“ baziranom na seriji.

U filmu se Šilja suočava sa nevoljama koje donosti odrastanje i vaspitavanje dece, dok se Maks stidi neozbiljnog ponašanja njegovog oca.

Već u svojim prvim filmovima iz tridesetih godina prošlog veka, Šilja je nosio crni prsluk, plave pantalone i narandžastu rolku po čemu je ubrzo ostao upamćen.

Njegov lik postao je prepoznatljiv i po uzviku koji ispušta kada pada ili je bačen u visinu, koji je u originalu snimio jodler Hanes Šrol za crtani film Umetnost skijanja iz 1941. godine.

Ovaj uzvik korišćen je i u nekim kasnijim Diznijevim crtanim filmovima kao što su „Pepeljuga“, „Zvonar Bogorodičine crkve“, „Pobuna na farmi“ i „Začarana“.

Šilja se pojavljivao i kao strip junak gde ima tajni identitet Super Šilja koji dobija specijalne moći kada pojede super kikiriki.

U prvom stripu „Crna mrlja 2“ Šilja je samo zamišljao da je super heroj, a svoje prvo pojavljivanje kao super heroj imao je u strip magazinu „Paja Patak 102“ u priči „Sve je dobro što se grozno svrši“.

Konačno, u trećem stripu „Lopov iz Zanzipara“ prikazano je da posebne moći Super Šilje potiču od radioaktivnog kikirikija.

U evropskim stripovima Šilja ima rođaka Arizona Tiku koji je parodija na arheologa Indijanu Džonsa.

U srpskoj sinhornizaciji, Šilji su glas pozajmljivali Nikola Simić i Slobodan Ninković.

BONUS VIDEO:

BRZA KAO RAKETA! Kad čuje zvuk kesice svoje omiljene poslastice, ova buckasta persijska maca leti uz stepenice! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Danas / Maja Repić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.