TRAMPU HUAVEJ SLUŽI ZA UCENJIVANJE KINE? Njegova poslednja izjava je sve zbunila! Kinezi ga optužili za LAGANJE
Donald Tramp, Foto: AP

trgovinski rat

TRAMPU HUAVEJ SLUŽI ZA UCENJIVANJE KINE? Njegova poslednja izjava je sve zbunila! Kinezi ga optužili za LAGANJE

Vašington je prošle nedelje zabranio poslovanje sa grupom Huavej koja se sumnjiči da vrši špijunažu za račun Kine

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da bi kineski Huavej mogao da bude deo trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, uprkos tome što je tu telekomunikacionu kompaniju okarakaterisao kao "vrlo opasnu", javlja BBC.

- Huavej predstavlja opasnost - rekao je Tramp novinarima u Beloj kući, ali je, ipak, dodao da je "moguće" da ova kompanija bude deo trgovinskog sporazuma sa Pekingom.

- Ako postignemo dogovor, mogu da zamislim da Huavej, na ovaj ili onaj način, bude deo tog dogovora - poručio je.

Kina je osudila danas "laži" SAD-a u vezi kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja, dan posle izjava američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je optužio tu kinesku kompaniju da sarađuje sa zvaničnim Pekingom.

- Već neko vreme neki politički zvaničnici u SAD su u više navrata širili glasine u vezi Huaveja ali nikad nisu mogli da daju dokaze - rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang, u odgovoru na pitanje oko izjava Majka Pompea.

Kako je dodao, u vreme kada trgovinski i tehnološki rat administracije predsednika Donalda Trampa protiv Kine izaziva sve više pitanja u samoj SAD ti politički zvaničnici nastavljaju da iznose razne laži da bi zavarali Amerikance.

Vašington je prošle nedelje zabranio poslovanje sa grupom Huavej koja se sumnjiči da vrši špijunažu za račun Kine. Toj kompaniji, svetskom broju dva za pametne telefone, zabranjeno je da se snabdeva u SAD, iako zavisi od američke tehnologije za svoje telefone. Zabrana će stupiti na snagu za tri meseca.

Pompeo je juče optužio Huavej da laže o tome da ne sarađuje sa kineskom vladom.

- Generalni direktor Huaveja ne govori istinu američkom narodu ni svetu - rekao je šef američke diplomatije.

U odgovoru na tu optužbu portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova brani osnivača Huaveja Ren Džengfeja, bivšeg vojnog inženjera, koji stalno ponavlja da sse njegova grupa ne upušta ni u kakve aktivnosti špijunaže za račun Pekinga.

Portparol je rekao da je Renov dugi intervju u utorak u kome brani svoju grupu pozdravljen u Kini i u svetu i da samo neki političari dovode njegove izjave u pitanje.

Američka mreža CNBC ocenjuje da Tramp šalje mešovite poruke o kineskoj telekomunikacionoj kompaniji, budući da, s jedne strane, tvrdi da Huavej predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD-a, a s druge strane kaže da su SAD spremne da razmotre ublažavanje ograničenja za tu kompaniju kako bi se postigao sveobuhvatan trgovinski sporazum sa Kinom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.