AUSTRIJSKA VLADA SE RASPADA: Nakon skandala, Kurca očekuje GLASANJE O NEPOVERENJU, a onda i NOVI IZBORI
Sebastijan Kurc, Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

afera ibica

AUSTRIJSKA VLADA SE RASPADA: Nakon skandala, Kurca očekuje GLASANJE O NEPOVERENJU, a onda i NOVI IZBORI

Kurc raznim ustupcima pokušava da spase svoju prelaznu vladu

Objavljeno:

Austrijske parlamentarne stranke dogovorile su se sinoć da će na vanrednoj sednici skupštine Austrije u ponedeljak podneti zajednički zahtev za održavanje prevremenih izbora.

U nastavku sednice trebalo bi da kancelar Sebastijan Kurc predstavi nove članove prelazne vlade, saopšteno je iz parlamenta.

Međutim, ova druga tačka dnevnog reda biće moguća samo ako Kurc "preživi" najavljeni zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi.

Nakon što su u petak uveče objavljeni video snimci od pre dve godine na kojima se vidi doskorašnji vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe kako jednoj Ruskinji nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, raskinuta je koalicija Narodne partije (OVP) kancelara Kurca i Štraheove Slobodarske stranke (FPO).

Kurc je na ovu aferu u koju su umešani čelnici FPO reagovao zahtevom za raspisivanje prevremenih izbora.

Štrahe se izjasnio za izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Doskorašnuji vicekancelar je za današnji bečki "Kurir" rekao da je razumljivo i logično nepoverenje FPO prema doskorašnjem koalicionom partneru u vladi Narodnoj stranci OVP i Kurcu.

To proizilazi, kako je objasnio, iz odluke Kurca o raskidu koalicije sa FPO i otpuštanja doskorašnjeg ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla.

- U potpunosti sam saglasan s novim šefom FPO Norbertom Hoferom i Kiklom - naglasio je Štrahe, koji je i dalje ličnost koju slobodarci najviše slušaju.

On je podsetio da njegovim potpunim povlačenjem, nakon afere na Ibici u koju je bio umešan, više ništa nije sprečavalo nastavak rada vlade.

- Kasnije raskidanje koalicije od strane Kurca i dodatno otpuštanja Kikla izazvalo je nepoverenje u OVP i Kurca - objasnio je Štrahe.

Štahe je bio koalicioni partner Kurca
Štahe je bio koalicioni partner Kurca foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

U ponedeljak, na vanrednoj sednici parlamenta, najavljeno je da će lista "Ject" podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Sebstijana Kurca, čime bi i šef vlade bio srušen.

FPO, iako su postojale najave da će glasati protiv doskorašnjeg partnera u vladi, najavljuje da će konačnu odluku tek doneti.

I Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) najavljivala je u više navrata da će glasati za nepoverenje vladi.

Kurc raznim ustupcima pokušava da spase svoju prelaznu vladu, a i predsednik Austrije Aleksander van der Belen pozvao je političare da se ne ponašaju kao da su u predizbornoj kampanji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.