OVAJ ČOVEK BI USKORO MOGAO DA BUDE VLADAR EVROPE! Danas se održava skup koji MENJA ISTORIJU!
Mateo Salvini, vođa italijanske desnice, Foto: Profimedia

mateo Salvini

OVAJ ČOVEK BI USKORO MOGAO DA BUDE VLADAR EVROPE! Danas se održava skup koji MENJA ISTORIJU!

Pomognite nam da postanemo prva partija u Evropi, da ponovo uzmeno ključeve naše kuće

Objavljeno:

Šef italijanske ekstremnodesničarske Lige Mateo Salvini okuplja danas u Milanu predstavnike desetak nacionalističkih stranaka na skupu za evropske izbore koji se održavaju za nedelju dana.

Kako navodi agencija Frans pres misija će biti osetljiva za Salvinija i njegovu glavnu saveznicu Marin Le Pen, predsednicu francuskog Nacionalnog okupljanja (RN) koji žele da okupe savez od dvanaest nacionalističkih stranaka, čiji stavovi se medjutim razlikuju po mnogim tačkama od budžetske discipline do raspodele migranata koji se već nalaze u EU. ; Njihov cilj je da od grupe Evropa nacija i slobode (ENF), u kojoj su već bili Liga, Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, austrijska Slobodarska partija FPO i flamanska Flams Belang, treću po snazi u Evropskom parlamentu. To mesto takodje želi da zauzme grupa Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE), gde bi mogli da budu francuski predstavnici koji su na strani predsednika Emauela Makrona.

Mateo Salvini koji je takodje i italijanski vice premijer i ministar unutrašnjih poslova poslednjih nedelja je imao više izbornih skupova, i neumorno pozivao glasače da se mobilizuju.

"Pomognite nam da postanemo prva partija u Evropi, da ponovo uzmeno ključeve naše kuće. Evropski izbori su referendum izmedju života i smrti, prošlosti i budućnosti, izmedju jedne slobodne Evrope i islamske države zasnovane na strahu", rekao je on i nazvao one koji abstiniraju saučesnicima Angele Merkel, Emanuela Makrona, i američkog milijardera madjarskog porekla Džordža Soroša.

Marin Le Pen kao i Salvini kažu da je Evropa jaka samo ako su nacije jake, zalažući se za Evropu nacija i saradnje umesto federalističke Evropske unije. ; Očekuje se da će hiljade pristalica Lige doći da im pruži podršku danas na mitingu na trgu ispred čuvene milanske katedrale, gde će evropske nacionalističke vodje, Salvini, Le Pen ali takodje i Gert Vilders šef holandske PVV držati govore od 16.30 po lokalnom vremenu.

List Republika očekuje da će Salvini ostvariti dobar rezultat ali se pita šta će uraditi sa svojim budućim mestima u Evropskom parlamentu u Strazburu, smatarajući da neće moći da formira save za drugim nacionalističkim strankama. Republika ukazuje da su Salviniju prve okrenule ledja partije koje njegova Liga smatra svojim sagovornicima, austrijska, bavarska i finska desnica. Izmedju njih su brojne razlike, kao na primer oko odnosa prema Rusiji. Le Pen i Salvini su bliski Moskvi dok su suverenističke stranke bivših komunističkih zemalja alergični prema Rusiji, navodi list.

Takodje postoje razlike izmedju nemačkog desničarskog AfD-a koji će biti prisutan u Milanu i Salvinijeve stranke,posebno oko odnosa prema izbeglicama. Na prime jedan od vodja AfD-a Jerg Mojten ne želi da prihvati ni jednog izbeglicu dok Salvini želi da se izbeglice rasporede po Evropi. ; ; Salvini uvidja razlike, ali ih umanjuje.

Prema novijim anketama Liga će dobiti 26 evroposlanika, što je 20 više nego što ima sada, francuska RN 20, pet više nego ranije i AfD 11, odnosno deset više nego pre. ; Druge, manje partije, od kojih neke nisu sigurne da će osvojiti mesto u Evropskom parlamentu, kao što je bugarska Volja ili slovačka Sme Rodina kojoj se predvidja jedno mesto, takodje će doći u Milano. ; Medjutim biće uočljiv izostanak premijer madjarske nacinalno konzervativne partije Vikotra Orbana koji je obećao Salviniju saradnju posle izbora ali odbija svaki savez sa Le Penovom, kao i poljske partija Pravo i pravda, iako je Salvini putovao u Varšavu u januaru.

Šef izborne liste austrijske Slobodarske partije (FPO) za evropske izbore Harald Vilimski otkazao je dolazak u Milano u jeku krize koja potresa zemlji oko skrivenog video snimka vodje partije ali će ga zameniti evroposlanik Jerg Majer.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.