AMERIКANCI POКAZALI SVOJE MOĆNO TAJNO ORUŽJE: Ne daj Bože da ga upotrebe u Iranu! (VIDEO)
Pojavio se video snimak "Nortrop B-2 Spirit", prvog i jedinog svetskog bombardera, Foto: Printscreen Youtube

isplivalo

AMERIКANCI POКAZALI SVOJE MOĆNO TAJNO ORUŽJE: Ne daj Bože da ga upotrebe u Iranu! (VIDEO)

U snimku se može videti “B-2 Spirit” koji izbacuje dve bombe koje razbijaju dva odvojena određena zemljana cilja

Objavljeno:

Pojavio se video snimak "Nortrop B-2 Spirit", prvog i jedinog svetskog bombardera, koji je tokom probnog leta ispustio dvadesetak tona demokratije. "B-2 Spirit", koji je ušao u službu 1997. godine, sposoban je da za nekoliko sati izbaci i konvencionalnu i nuklearnu municiju na bilo koju lokaciju na svetu.

Debitovao je tokom rata na Кosovu 1999. godine, a kasnije je bio raspoređen u Iraku, Avganistanu i Libiji.

Tajni strateški bombarder je jedini avion u američkoj eskadrili koji može nositi najveću nuklearnu bombu, 13,6 tona tešku precizno vođenu bunker-bombu, poznatu kao “Massive Ordnance Penetrator”. Ovo oružje može probiti 60 metara armiranog betona pre detonacije - što ga čini velikom pretnjom za neke od najjačih bunkera na svetu.

U snimku se može videti “B-2 Spirit” koji izbacuje dve bombe koje razbijaju dva odvojena određena zemljana cilja. Snimak se pojavio na popularnom Jutjub kanalu koji služi za vojnu obuku, ali izgleda da ga je prvobitno podelila služba za odnose sa javnošću 509. eskadrile bombardera u vazduhoplovnoj bazi Vajtmen, u Misuriju, koja upravlja tajnim bombarderima.

Iako je američka vojska u prošlosti delila video snimke svog najnaprednijeg bombardera, takve prilike su prilično retke.

Snimci aviona počeli su se češće pojavljivati na društvenim medijima u proteklih godinu dana. Dokumentarni video se pojavio u aprilu, nudeći da se zaviri u kokpit B-2 i tokom sesija punjenja goriva po prvi put ikada. Narator je rekao:

- U eri rastućih tenzija između globalnih nuklearnih sila - Sjedinjenih Država, Кine, Rusije i Severne Кoreje - ovaj blagovremeni video je živopisan podsetnik na jedinstvene sposobnosti “B-2”. Ovaj put video snimak dolazi usred naglog rasta napetosti između Sjedinjenih Država i njegovog dugogodišnjeg rivala na Bliskom istoku, Irana. Odnosi između dveju zemalja su bili problematični još od Islamske revolucije 1979. godine i talačke krize koja je usledila, ali je prošle godine kriza ušla u svoj novi talas antagonizama. Vašington trenutno povećava svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku nakon što su obaveštajni podaci navodno otkrili nameru Irana da napadne američke interese u regionu. Međutim, Teheran je odbacio tvrdnje kao "lažnu informaciju".

Bonus video

(Espreso.co.rs/Pravda)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.