U OVOM SELU SKORO SVI STANOVNICI SU ZARAŽENI VIRUSOM HIV! Razlog za to je POTRESAN!
Deca se masovno testiraju, Foto: Youtube printscreen

epidemija u pakistanu

U OVOM SELU SKORO SVI STANOVNICI SU ZARAŽENI VIRUSOM HIV! Razlog za to je POTRESAN!

Ljutnja i strah nastavljaju da rastu u i siromašnom selu koje je pogodila epidemija

Objavljeno: 10:42h

Roditelji masovno testiraju svoju decu na HIV u selu na jugu Pakistana, gde je stotine ljudi navodno zaraženo opasnim virusom od strane lekara koji je koristio kontaminirani špric.

U selu Vasaio, na periferiji Larkane u pokrajini Sindh, prošlog meseca su postavljene sobe za testiranje u koje su pohrlile porodice u panici.

Naučnici kažu da je više od 400 ljudi, od kojih su mnoga deca, testirano kao HIV pozitivno poslednjih nedelja, a stručnjaci upozoravaju na porast stope infekcije širom Pakistana, zbog upotrebe nehigijenske opreme i loše lekarske prakse - često u rukama šarlatana.

Ljutnja i strah nastavljaju da rastu u i siromašnom selu koje je pogodila epidemija, a za koju vlasti kažu da bi mogla biti povezana ili s grubom nepažnjom ili zlonamernom namerom lokalnog pedijatra.

- Dolaze ih na desetine - kaže doktor u improvizovanoj ambulanti, koji je opterećen nedostatkom opreme i osoblja za lečenje velikog broja pacijenata.

Mukhtar Pervez, jedna od meštanki sela, sa nestrpljenjem čeka da se njena ćerka testira, brinući da se nedavna groznica devojlice može povezati s izbijanjem bolesti. Za druge, njihovi najgori strahovi su već postali stvarnost.

Nisar Ahmed stigao je na kliniku u očajničkoj potrazi za lekovima nakon što je njegova trogodišnja ćerka bila pozitivna na virus tri dana ranije.

- Proklinjem [doktora] koji je prouzrokovao da se sva ova deca zaraze - kaže ljutito.

Rastuća populacija Pakistana suočava se sa nedostatkom pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti nakon decenija nedovoljnog ulaganja države, ostavljajući siromašne, ruralne zajednice posebno ranjive, pošto u njima rade nekvalifikovani medicinski radnici.

Veliki broj nekvalifikovanih lekara, odgovornih za "ponovnu upotrebu špriceva, nesigurne transfuzije krvi i druge nesigurne medicinske prake", doveli su do povećanja broja slučajeva HIV-a u poslednjih nekoliko godina, objašnjava Bušra Džamil, stručnjak za zarazne bolesti u Aga Kanu.

- Neobuzdane medicinske zloupotrebe bez efektivne kontrole i ravnoteže uzrokuju stalne epidemije u Pakistanu - rekao je Džamil.

Vlasti koje istražuju epidemiju u Sindu kažu da je optuženi lekar takođe pozitivan na HIV, a on takođe tvrdi da nije namerno to uradio.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/AFP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.