VELIKI UDAR NA ŽENSKA PRAVA U AMERICI: Novi zakon Alabame je podelio naciju
U Alabami su ženama uskraćena prava na abortus, Foto: AP

mračni dani

VELIKI UDAR NA ŽENSKA PRAVA U AMERICI: Novi zakon Alabame je podelio naciju

Senator Demokratske stranke Bobi Singlton izjavio je da zakon "kriminaluje doktore" i da je pokušaj muškaraca da "kažu ženama šta da rade sa svojim telima"

Objavljeno:

Zakonodavci Alabame usvojili su najstroži zakon o abortusu u SAD - zabranili su pobačaj u gotovo svim slučajevima.

Senat te države usvojio je zakon sa 25 glasova za i 6 protiv, a zabranili su abortus čak i u slučajevima silovanja ili incesta.

Zakon sada treba da potpiše guvernerka Kej Ajvi, koja je iz Republikanske stranke i sama je veliki protivnik abortusa.

Prava na abortus su već značajno umanjena u 16 saveznih država od ove godine. Aktivisti koji podržavaju ukidanje prava na abortus nadaju se će ovako srušiti odluku Vrhovnog suda SAD kojom je 1973. godine dozvoljen abortus. U Alabami će sada prekid trudnoće biti dozvoljen samo kada je ugroženo zdravlje majke.

Nacionalna organizacija za žene nazvala je zabranu "neustavnom" i rekli su da je to "transparentan napor da se podigne politička podrška kandidatima za borbu protiv pobačaja na predstojećim izborima".

Staci Foks iz organizacije Planiranog roditeljstva je odluku nazvalala "mračnim danom za žene u Alabami i širom ove zemlje". U saopštenju je rekla da će političari u Alabami "zauvek živeti u sramoti zbog ovog glasanja, a mi ćemo se pobrinuti da svaka žena zna ko će biti odgovoran".

Republikanski poslanik Teri Kolins, sponzor zakonodavstva, rekao je:

- Naš zakon kaže da je beba u materici osoba.

Senator Demokratske stranke Bobi Singlton izjavio je da zakon "kriminaluje doktore" i da je pokušaj muškaraca da "kažu ženama šta da rade sa svojim telima".

Prema ovom zakonu Alabame, izvršavanje abortusa u bilo kojoj fazi trudnoće bi bilo krivično delo klase A. Lekari bi mogli da se suoče sa 10 godina zatvora zbog pokušaja da se prekinu trudnoću i 99 godina zbog činjenice da su zaista sproveli postupak.

Žena koja ima abortus ne bi bila krivično odgovorna. Zakon bi omogućio abortus u slučajevima kada je život majke ozbiljno ugrožen. U tekstu se navodi da je više fetusa pobačeno nego ljudi ubijeni u "Staljinovim gulazima, kambodžanskim poljima ubijanja".

Ako guvernerka Ajvi potpiše zakon, ova mera Alabame bi postala jedna od više od 300 zakona koji dovode u pitanje pristup abortusu u SAD.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.