GRANDIOZNA VOJNA PARADA U MOSKVI: Povorka završena moćnim borbenim vozilima i raketama RUSKE ARMIJE
Dan pobede u Moskvi, Foto: Facebook printscreen

VELIKI DAN

GRANDIOZNA VOJNA PARADA U MOSKVI: Povorka završena moćnim borbenim vozilima i raketama RUSKE ARMIJE

U paradi na Crvenom trgu učestvovaće više od 13 hiljada vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera

Objavljeno: 10:42h

U Moskvi se danas održava vojna parada povodom Dana pobede nad fašizmom.

Kako je ranije najavljeno, u paradi na Crvenom trgu učestvovaće više od 13 hiljada vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera.

Ove godine pešadijsku kolonu čini 35 paradnih četa, sastavljenih od oficira, narednika i vojnika formacija i vojnih jedinica, studenata i kadeta vojnih škola, učenika vojnih škola, kadetskih korpusa i pripadnika ruskog pokreta „Mlada armija“, kao i predstavnici drugih bezbednosnih agencija.

Po tradiciji na čelu kolone će se naći legendarni tenk T-34-85 kojeg će pratiti borbena vozila — četiri lTigra-M“, tri „Tigra-M“, tri „Korneta-D1“ i tri „Tajfuna-K 4h4“.

Pored centralnog dela svečanosti, u 30 moskovskih parkova, a takođe i na trgovima i ulicama ruske prestonice, biće održane brojne manifestacije: koncerti, izložbe, radionice. Na scenama će nastupiti plesači, muzičari i glumci.

U bioskopima pod otvorenim nebom biće emitovani i ratni filmovi, a tradicionalno će raditi i poljske kuhinje. Ulaz u vojne muzeje će za sve zainteresovane biti slobodan.

Pratite uživo:

10:00 Parada je završena

09:59 Na Crveni trg izlaze autonomni lansirni uređaji raketnog kompleksa „Jars“ u pratnji automobila „Tigar“.

09:58 Na Crvenom trgu se pojavljuje kolona sastavljena od oklopnih automobila „Tajfun K“ i „Tajfun U“ u pratnji „Tigra M“ i „Arbaleta“.

09:57 Na Crveni trg izlazi mehanizovana kolona Nacionalne garde Rusije, sastavljena od oklopnih automobila „Tigar“, „Patrol“ i „Ural“. Automobili su namenjeni za ispunjavanje zadataka specijalnih jedinica u bilo kojim klimatskim uslovima.

09:57 Na Crvenom trgu je kolona raketnih sistema S-400 „Trijumf“. Kompleks „Trijumf“ je u stanju da obara ne samo sva sredstva vazdušno-kosmičkog napada koja postoje u naoružanju potencijalnog protivnika, nego i ona koja su u fazi razvoja.

09:56 Paradnu jedinicu Vazduhoplovno-kosmičkih snaga Rusije predstavlja raketni kompleks „Pancir S“. Ovaj sistem proslavio se kao neprobojna zaštita objekata u Sirijskoj Arapskoj Republici. On može da zaštiti objekte od kopnenih napada i napada s mora.

09:55 Crvenim trgom prolazi kolona raketnih kompleksa „Buk M2“ i „Tor M2“.

09:55 Na Crvenom trgu je divizija raketnih kompleksa „Iskander M“ i divizija višecevnog bacača „Smerč“. Zahvaljujući visokim tehničkim mogućnostima, sistem može da se koristi za izvođenje napada koji se ne mogu odbiti, visoko su precizni i imaju razornu moć.

09:54 Artiljeriju kopnenih snaga predstavlja kolona u sastavu 152-milimetarskih samohodnih haubica „MSTA-SM“ i modrenizovani oklopni transporter BTR-82A. Jedinstveni sistem za upravljanje paljbom omogućava artiljerijskim kompleksima da izvode napade s velikom preciznošću na maksimalnoj udaljenosti.

09:53 Crvenim trgom prolazi paradna jedinica 106. gardijske vazdušno-desantne tulske divizije „Kutuzov“ BMD-4M i BTR-MDM.

09:52 Crvenim trgom prolazi paradna jedinica savremene generacije ruske oklopne tehnike – tenkovi T-14 „Armata“, glavni borbeni tenk T-72V3 i vozilo za logistiku „Terminator“.

09:52 Na Crveni trg izlazi kolona borbenih vozila pešadije, koja su namenjena za pružanje vatrene podrške motorizovanim jedinicama. U sastavu paradne jedinice nalazi se nova generacija teških borbenih vozila„Kurganjec-25“ i osnovno borbeno vozilo pešadije BMP-3, modernizovani oklopni transporter BTR-82A. Karakteristike BTR-82A omogućavaju njegovu primenu u različitim rodovima vojske, uključujući desantnu i izviđačku.

09:51 Na čelu kolone savremene tehnike Oružanih snaga Rusije nalazi se višenamensko oklopno vozilo „Tajfun 4h4“ i „Tigar - M“ sa protivtenkovskim kompleksom „Kornet“ i sistemom „Arbalet“. Za vreme realizacije specijalnih i humanitarnih zadataka u Siriji oklopna vozila su pokazala svoju visoku primenu.

09:51 Prvi prolazi simbol pobede – tenk T-34 u pratnji četvorotočkaša sa obeležjima sa 10 frontova Velikog otadžbinskog rata.

Paradiraju tenkovi
Paradiraju tenkovi foto: Facebook printscreen

09:50 Počinju da prolaze paradne jedinice mehanizovane kolone.

09:49 Pešački deo parade završavaju pitomci moskovske Više opšte komandne škole „Kremaljski kadeti“. Iz njenih učionica izašlo je više od 700 generala i maršala, više od 100 polaznika škole nosi visoka zvanja heroja Sovjetskog Saveza i Ruske Federacije.

09:48 Maršira paradni stroj 27. posebne gardijske crveno-zastavne motorizovane brigade.

Pre tačno 74 godine, pripadnici brigade, zajedno sa drugim jedinicama, u jurišu su zauzeli Sapun Goru i oslobodili grad Sevastopolj.

09:45 Na glavnom trgu u Moskvi se prvi put nalazi paradni stroj Saratovskog vojnog instituta Nacionalne garde.

09:45 Na Crvenom trgu je i paradni stroj posebne divizije operativne namene, koja nosi ime „Deržinski“, a pripada federalnoj vojnoj službi Nacionalne garde Rusije.

09:43 Na glavnom trgu se nalazi paradni stroj Vojne akademije radijacione, hemijske i biološke odbrane, koja nosi ime „Maršal Timošenko“.

09:42 Na Paradi na Crvenom trgu učešće uzima paradni stroj vojne policije Oružanih snaga Ruske Federacije.

09:41 Paradni odred polaznika Rjazanjske gardijske više vazdušno-desantne komandne akademije i padobranci 331. gardijskog padobransko-desantnog kostromskog puka. Oni prvi put nose najnovije ruske automate AK-12.

09:41 Na Crvenom trgu je puk Vazdušno-desantnih jedinica.

09:39 Na Crvenom trgu je puk Raketne vojske strateške namene. U njegovom sastavu su oficiri i polaznici Vojne akademije „Petar Veliki“ i njene serpuhovske filijale. Unutar Akademije pripremaju se oficirski kadrovi koji mogu da upravljaju najsavremenijim i najnaprednijim mobilnim i stacionarnim raketnim kompleksima, uključujući „Jars“ i „Sarmat“.

Ruski vojnici
Ruski vojnicifoto: Facebook printscreen

09:38 Na Crvenom trgu je 61. posebna kirkeneška crvenozastavna brigada morske pešadije obalske vojske Severne flote. Na Crvenom trgu je paradna jedinica žena-vojnika. Na Crvenom trgu su vojnici-žene vojne akademije Vazdušno-kosmičke odbrane „Maršala Žukova“.

09:37 U paradnom stroju je morska pešadija 336. posebne gardijske belostokske brigade Baltičke flote.

9:37 Na Crvenom trgu su Sevastopoljci, polaznici Crnomorske više vojno-mornaričke škole „Nahimov“.

09:36 Na Crveni trg izlazi puk ruske Ratne flote.Prvi izlaze pitomci vojno-pomorske akademije „Admiral flote Sovjetskog Saveza Kuznjecov“ iz Sankt Peterburga.

09:33 Crvenim trgom prolazi jedinica Vojnog univerziteta Ministarstva odbrane Ruske Federacije.Svečanim maršem Crvenim trgom prolaze polaznici Vojne akademije za tehničku podršku „Generala Hruljova“.

09:33 Na Crvenom trgu je puk kopnene vojske Oružanih snaga Rusije. Defile otvaraju polaznici Opšteg vojnog smera Akademije oružanih snaga Ruske Federacije. Više od 2.000 diplomaca čuvene Akademije postali su heroji Sovjetskog Saveza i Ruske Federacije.

Prizori sa Crvenog trga
Prizori sa Crvenog trga foto: Facebook printscreen

09:31 Iza njih su pitomci kronštatskog Morskog kadetskog korpusa, predsedničke kadetske škole vojske Nacionalne garde Rusije i kadetskog korpusa Istražnog odbora Ruske Federacije.

09:30 Na Crvenom trgu je paradna kolona Nahimovske vojno-pomorske škole iz Sankt Peterburga.

09:30 Na Crvenom trgu su maturanti najstarije Suvorovske vojne škole „Tverske“.

09:30 Na Crvenom trgu su najmlađi učesnici parade. Defile čete Moskovske suvorovske vojne škole.

09:27 Vojnu paradu predvodi general-pukovnik Oleg Saljukov.

09:26 Vojni orkestar na Crvenom trgu intonira himnu Ruske Federacije.

09:23 Putin: Lekcije Drugog svetskog rata i dalje su aktuelne.

Svedoci smo da u nizu zemalja svesno iskruvljuju događaje iz vremena rata, upozorio je Putin, da oni koji su zaboravili na čovečnost bestidno lažu svoju decu. Naša je sveta dužnost da zaštitimo istinske heroje. Živite u različitim zemljama ali podvih koji smo zajedno izvršili nemoguće je deliti. Uvek ćemo odavati poštu

09:21 Putin proglasio minut ćutanja.

09:17 Putin: Svake godine sve jače osećamo snagu tog neverovatnog podviga.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin čestitao je Dan pobede, „dan našeg ponosa i tuge“. U istoriji naše zemlje mnogo je herojskih podviga, ali Pobeda nad nacizmom zauzima posebno mesto.

Sa svakom godinom osećamo moć velikog podviga i trijumfa našeg naroda. Upravo je on odbranio domovinu i postao glavni oslobodilac naroda Evrope. Pobeda nad fašizmom ima posebno mesto

Drskoj sili nacizma pokorile su se mnoge države, mislili su da mogu tako da poraze i istorijsku Rusiju. Nije im uspelo.

09:15 Obraćanje predsednika Rusije Vladimira Putina.

Vladimir Putin
Vladimir Putin foto: Facebook printscreen

09:13 Ministar odbrane, general vojske Sergej Šojgu, završio je obilazak vojske i uputio se ka centralnoj tribini kako bi podneo izveštaj predsedniku Ruske Federacije i vrhovnom komandantu Oružanih snaga Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu.

09:10 Ministar odbrane pozdravio je paradnu kolonu vojno-pomorske flote, vazdušno-desantne trupe, raketne snage strateške namene, železničke vojske, vojske za zaštitu od radijacijskog, hemijskog i biološkog napada, vojnike Nacionalne garde, Ministarstva za vanredne situacije i Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije, kao i najmlađe učesnike parade – suvorovce, nahimovce, kadete i junarmejce.

09:08 Ministar odbrane počinje obilazak paradne jedinice da bi pozdravio vojnike. Na samom početku će general armije Šojgu pozdraviti pripadnike kopnenih jedinica.

09:07 Vojnu paradu dočekuje ministar odbrane Ruske Federacije, heroj Rusije,general vojske Sergej Šojgu. Paradom komanduje glavnokomandujući kopnene vojske general-pukovnik Oleg Saljukov. Oni prolaze ispred trupa u kabrioletima ruske proizvodnje „Aurus“, koji ove godine prvi put učestvuju na paradi.

09:06 Doček ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua.

09:03 Vazdušni deo Parade pobede otkazan zbog vremena.

09:02 Uz muzičku numeru Aleksandra Aleksandrova „Sveti rat“ pripadnici bataljona vojne počasne garde 154. posebnog komandantskog Preobraženskog puka iznose na Crveni trg državnu zastavu Ruske Federacije i zastavu pobede.

09:00 10.00 sati u Moskvi. Sat otkucava. Početak parade.

08:56

Među gostima na ovogodoišnjoj paradi su i američki glumac Stiven Sigal sa ženom. Inače, Sigal trenutno obavlja i funkciju specijalnog predstavnika ruskog Ministarstva inostranih poslova.

08:56

Sve je spremno za vojnu paradu, iako je vreme u Moskvi tmurno, te je još uvek neizvesno da li će poleteti avijacija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.