DRAMATIČNO, TRAMP SAOPŠTIO ODLUKU KOJA BI MOGLA SKUPO DA KOŠTA CELU PLANETU: Ovo je uvod u VELIKI SUKOB!
Tramp vraća carine, Foto: AP

ništa od dogovora

DRAMATIČNO, TRAMP SAOPŠTIO ODLUKU KOJA BI MOGLA SKUPO DA KOŠTA CELU PLANETU: Ovo je uvod u VELIKI SUKOB!

Obraćajući se na skupu na Floridi u sredu, Tramp je optužio Kinu

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u sredu kako je Kina "prekinula sporazum" koji je postigla u trgovinskim razgovorima sa SAD-om, obećavajući i da neće odustati od uvođenja novih carinskih tarifa na kinesku robu.

Kancelarija američkog predstavnika za trgovinu saopštila je da će se tarife na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara povećati na 25 posto, s 10 posto, i to u 12,01 sati u petak, usred dva dana susreta potpredsednika Kine Liu Hea i Trampovih glavnih trgovačkih zvaničnika u Vašingtonu.

Obraćajući se na skupu na Floridi u sredu, Tramp je optužio Kinu za prekid sporazuma i da će Peking platiti ako se ne postigne sporazum.

- Upravo sam najavio da ćemo povećati carine na kinesku robu i da se nećemo povlačiti dok Kina ne prestane da vara naše radnike i krade naše poslove, i to će se dogoditi, inače ne moramo poslovati s njima - kazao je Tramp na skupu, dodajući da je Kina prekinula posao i da "Ne mogu to da učine. Znači, plaćaće. Ako se ne dogovorimo, ništa loše u uzimanju više od 100 milijardi dolara godišnje".

Trampovi komentari podstaknuli su krug prodaje na azijskim tržištima, a Peking je saopštio kako će uzvratiti u slučaju povećanja tarifa.

- Kineska strana izražava duboko žaljenje što će, ako se uvedu američke carinske mere, Kina morati preduzeti potrebne protumere - izjavilo je kinesko ministarstvo trgovine na svojoj internet stranici, bez elaboriranja.

Dve najveće svetske ekonomije bile su upletene u 'tarifni rat' od juna 2018. zbog zahteva SAD-a da azijska sila usvoji političke promene koje bi, između ostalog, bolje zaštitile američko intelektualno vlasništvo i učinile dostupnije američke firme kineskom tržištu.

Očekivanja su do nedavno bila na visokom nivou da se može postići dogovor, ali prošlog je vikenda došlo do raskola nad predloženim sporazumom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.