19 RADNIKA OVE KOMPANIJE SE UBILO, A JOŠ 12 JE POKUŠALO SAMOUBISTVO: Ono što su im radili je čist užas!
Didijer Lompard stiže na suđenje, Foto: AP

suđenje u francuskoj

19 RADNIKA OVE KOMPANIJE SE UBILO, A JOŠ 12 JE POKUŠALO SAMOUBISTVO: Ono što su im radili je čist užas!

Tužioci tvrde da je kompanija imala strategiju da stvori radno okruženje koje podstiče anksioznost, i podriva dostojanstvo radnika

Objavljeno:

Francuska telekomunikaciona kompanija Oranž i njeni izvršni direktori našli su se pred sudom u Parizu zbog optužbi da su namerno psihološki destabilizovali svoje radnike, što je rezultovalo nizomsamoubistava.

Glavni direktor Didijer Lompard, i još pet osoba, od kojih jedna i dalje radi u kompaniji, optuženi su za "psihološko zlostavljanje".

Tužioci tvrde da je kompanija imala strategiju da stvori radno okruženje koje podstiče anksioznost, i podriva dostojanstvo radnika.

Između 2007. i 2010. godine 19 radnika se ubilo, a još 12 je pokušalo samoubistvo.

Samoubistva su se poklopila sa velikim restrukturiranjem telekomunikacijske kompanije koje je usledilo nakon privatizacije i državne pomoći. Prema ideji Lombarda, promene u komapniji su imale za cilj smanjenje radne snage za 22.000 tokom tri godine.

Sindikat je optužio upravu da koristi "posebno nasilne metode institucionalizovanog uznemiravanja" kako bi zastrašio radnike da odu. Kompanija je prethodno odbacila optužbe za uznemiravanje i rekla da će se braniti na sudu.

Bivši generalni direktor je ranije demantovao da su samoubistva vezana za uslove rada u kompaniji Oranž i rekao da nije uradio ništa loše, prema izveštajima medija.

Oranž je prva kompanija ove veličine koja se suočila sa suđenjem zbog psihičkog uznemiravanja u Francuskoj.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.