INFERNO NA MOSKOVSKOM AERODROMU: Od 78 putnika, samo 37 je preživelo! AVION SE ODBIJAO OD PISTE, a OVO je uzrok
Avion nakon požara, Foto: AP

stravična nesreća

INFERNO NA MOSKOVSKOM AERODROMU: Od 78 putnika, samo 37 je preživelo! AVION SE ODBIJAO OD PISTE, a OVO je uzrok

Nove snimci sigurnosnih kamera iz moskovskog aerodroma Šeremetjevo otkrivaju kako se odvijala nesreća

Objavljeno:

Od 78 ljudi na avionu Aeroflota, samo 37 ih je preživelo požar koji je zahvatio avionu pri prisilnom sletanju na moskovski aerodrom Šeremetjevo, objavio je RT, navodeći istražitelje ove avionske nesreće.

Još nije poznat tačan uzrok nesreće. Naime, TASS navodi da su članovi posade rekli kako je požar izbio nakon što je avion pogodila munja.

Nove snimci sigurnosnih kamera iz moskovskog aerodroma Šeremetjevo otkrivaju da se avion ruske firme Aeroflot dvaput doslovce odbio od piste pokušvajući da sleti.

Superjet sa 78 putnika na letu SU1492 za Murmansk potom se opet diže nakon dva snažna udara o pistu, lebdi nekoliko metara iznad tla, još jednom snažno zapinje nosom, a onda repom. Zapalili su se motori i zadnji kraj aviona se u sekundi pretvorio u plamenu buktinju.

Na snimcima na Tviteru vidi se kako su putnici iskakali niz tobogane iz aviona kojeg je iza njih gutao plamen. Istražitelji inače navode da je evakuacija trajala samo 55 sekundi, dok je uobičajeno vreme 90.

Suhoj Superjet 100 je trebalo da leti za Murmansk, ali ubrzo nakon poletanja oglasili su uzbunu zbog požara i zatražili prisilno sletanje. RT piše kako avion nije uspeo da sleti iz prvog pokušaja, a snimci na Tviteru otkrivaju kako je sleteo kad ga je već zahvatio plamen.

Kako piše Sputnik, jedan od putnika uočio je plamen na krilima i javio posadi koja je odmah zatražila hitno sletanje.

Velika istraga pokazaće šta se tačno događalo na letu SU1492 od poletanja u 18.02 po lokalnom vremenu do trenutka sletanja tačno u 18.30. Prema neslužbenim informacijama, pilot tvrdi da je neposredno nakon poletanja avion udarila munja i tu je izgubio kompletnu elektroniku, od tog trenutka Superjetom je upravljao isključivo vizuelno.

Pilot je najpre kružio oko Šeremetjeva ne bi li usporio, što potvrđuje i Flightradar, ali prvi pokušaj sletanja nije uspeo, a drugi je završio nesrećom. Nisu imali vremena ni da ispuste gorivo pa je avion pri sletanju bio znatno iznad maksimalne dozvoljene težine pri sletanju, što je uz veliku vertikalnu brzinu mogući razlog odbijanja aviona na pisti Šeremetjeva.

U nesreći su povređene 32 osobe, pet ih je u moskovskoj bolnici. Evakuacija je trajala tačno 55 sekundi, požar je potpuno ugašen za 18 minuta. Ruski predsednik Vladimir Putin odmah nakon nesreće uputio je izraze saoučešća porodicama poginulih.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.