NJEGOVA KOŽA JE BILA DEBELA I KVRGAVA, A GLAVA PREVELIKA: Nakon 130 godina pronađen grob ČOVEKA-SLONA! (FOTO)
Merick je rođen u britanskom gradu Leicesteru, a kad je navršio pet godina njegova bolest je počela da se razvija, Foto: Screenshot: Top Tenz

otkrivamo

NJEGOVA KOŽA JE BILA DEBELA I KVRGAVA, A GLAVA PREVELIKA: Nakon 130 godina pronađen grob ČOVEKA-SLONA! (FOTO)

Njegov kostur sačuvan je u kraljevskoj bolnici u Londonu nakon njegove smrti

Objavljeno:

Nakon 130 godina u Londonu je pronađen neoznačeni grob Jozefa Mericka, poznatog po nadimku "Čovek-slon", javlja BBC.

Merick koji je živeo krajem 19. veka bio je poznat jer je u detinjstvu razvio bolest od koje je njegova koža postala debela i kvrgasta zbog čega je nastupao kao atrakcija širom Evrope.

Njegov kostur sačuvan je u kraljevskoj bolnici u Londonu nakon njegove smrti.

Ali autor Jo Vigor Mungovin sada tvrdi da je otkrio kako je Merickovo tkivo pokopano na groblju u Londonu nakon što je umro 1890. godine.

Zarađivao putujući po Evropi kao atrakcija

Merick je rođen u britanskom gradu Leicesteru, a kad je navršio pet godina njegova bolest je počela da se razvija- koža mu je postala debela i kvrgasta, usne su se povećale, a koštana masa je počela da mu raste na čelu.

Još uvek se ne zna pouzdano šta je bio uzrok ali većina naučnika smatra kako je reč o retkom genetskom poremećaju koji se zove Proteus sindrom.

Nakon što je adolescenciju proveo putujući po Evropi gde ga je engleski šoumen Sam Torre pokazivao kao atrakciju, završio je u londonskoj bolnici gde su se o njemu brinuli doktori i osoblje, a stekao je i naklonost tamošnje elite. U maju 1887. godine posetila ga je čak i princeza Alekandra.

Glava mu je bila prevelika

Umro je od gušenja, a veruje se da se to dogodilo nakon što je pokušao da spava ležeći. Inače je spavao sedeći pošto mu je glava bila preteška.

Nakon smrti njegovo je telo secirano, a kostur sačuvan kao anatomski primerak.

Njegova sudbina inspirirala je brojne knjige, a o njemu je snimljen i film 1980. godine.

Vigor Mungovin, autor biografije o Merricku, otkrio je za BBC kako je pronašao njegov grob.

U belškama s groblja našao podatak o grobu Jozefa Mericka

"Neko me je upitao o tome šta je se dogodilo s njegovim tkivom i ja sam iz glave rekao da je verovatno otišlo na isto mesto kao i žrtve DžekaTrbosjeka jer su umrli na istoj lokaciji", objasnio je. Rekao je i da je potom otišao kući i nastavio da razmišlja o tome. Zatim je pogledao beške s londonskog groblja i krematorijuma pokraj Epping Foresta, gde su dve Trbosjekove žrtve kremirane.

"Odlučio sam da pregledam beleške o grobljima u vremenskom okviru od osam dana od njegove smrti. I na drugoj stranici pronašao sam ime Jozefa Mericka", rekao je Mungovin koji tvrdi kako je zbog preciznosti vođenja beležaka u viktorijansko doba 99 posto siguran da je reč o Mericku.

"Sve se poklapa, previše je toga da bi bilo reči o slučajnosti"

U beleškama piše da je Merick pokopan 24. maja 1890. godine, a poznato je da je Jozef Merick umro 1890. godine.

"Kao mesto boravka navodi se londonska bolnica, a pod brojem godina piše 28. Jozef je zapravo imao 27 godina kad je umro, ali datum njegovog rođenja često je pogrešno upisan", rekao je Mungovin.

"Sve se poklapa, previše je toga da bi bilo riječ o slučajnosti", zaključio je Mungovin.

Na području na kojem je pokopan danas se nalazi zajednički spomen vrt, a Mungovin smatra kako bi uskoro mogla da se postavi i ploča.

"Vlasti kažu da bi mogla da se napraviti mala ploča da se označi područje, i to bi bilo lepo", objasnio je Mungovin.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.