LEŠEVI USTAŠA DOLAZE NA BALKAN! Španija će ih ISKOPATI i poslati napolje!
Na madridskom groblju Cementerio de San Isidro de Madrid nalazi se grobnica Ante Pavelića koju pohode nostalgičari NDH, Foto: Printscreen

otkrivamo

LEŠEVI USTAŠA DOLAZE NA BALKAN! Španija će ih ISKOPATI i poslati napolje!

Španija ne sme da dopusti da postoje simboli koje dele Španjolce, kazao je Sančez

Objavljeno:

Dosadašnji i verovatno budući španski premijer, socijalista, Pedro Sančez mogao bi da sprovede i odluke parlamenta iz 2007. i 2017. godine, i da povede “čistku” na grobljima.

Taj zakon, usvojen za vreme vlade socijalističkog premijera Jozefa Luisa Zapatera, priznaje sve žrtve građanskog rata, osuđuje Francov režim, nalaže otklanjanje svih simbola frankizma, zabranjuje politička događanja u Dolini palih, dakle i političko okupljanje pokraj Francove grobnice itd., te omogućava iskop kostiju Caudilla i osnivača falangi. Protiv zakona su bili Pučka stranka, koja je optuživala socijaliste da koriste građanski rat za političku propagandu, te stranka Katalonske republikanske levice (ERC), koja je držala kako je zakon preblag prema Francu i frankizmu. Deset godina posle parlament je odlučio da kosti Franca i Antonija Prima de Rivere budu iz Doline sećanja prebačene u druge grobnice.

José Antonio Primo de Rivera, bio je čelnik Španjolskih falangi i sin generala Miguela Prima de Rivere, diktatora koji je vladao zemljom od 1923. do 1930. Španjolski parlament doneo je te zakone jer su se nostalgičari frankizma okupljali svakog 20. decembra dana u kojem su umrli i Franco i Primo de Rivera. Sančez je rekao kako vlada treba da sprovede odluke parlamenta koji je jasno odlučio da Francovi posmrtni ostaci trebaju da budu izvađeni iz Doline sećanja i predati porodici, a mauzolej da postane spomenik borbe protiv fašizma. “Španija ne sme da dopusti da postoje simboli koje dele Španjolce, kazao je Sančez. Zakon je bio kritikovan kada je 2007. bio usvojen da otvara stare rane i da je premijer Zapatero njime hteo da “pobedi"” u građanskom ratu i naznačiti podelu koja je bila prevladana demokratskom tranzicijom od 1978. Mariano Rajoy, predlagao je izbacivanje iz njega svih članaka o troškovima.

Hteo je, tako,da onemogući preseljenje Francovih kostiju iz Doline sećanja. Bez dozvole porodice i bez saglasnosti onoga koji je dopustio pokop, a to je bivši kralj Juan Carlos, teško je shvatiti kako se mogu prihvatiti takve odluke i defnisatii ih zakonski”. Navodno ni diktator Franco, koji je umro 1975., nije hteo da bude pokopan u Dolini palih, već je to odlučio kralj. Budući da je zabranjeno političko okupljanje na grobovima, mogao bi i ustaški poglavnik Ante Pavelić biti ekahumiran i prebačen, ali ne zna se kada.

Naime, na madridskom groblju Cementerio de San Isidro de Madrid nalazi se grobnica Ante Pavelića koju pohode nostalgičari NDH. List El Diario piše kako bi, osim kostiju Pavelića, mogle biti iskopane i one Vjekoslava Luburića, zapovednika logora u Jasenovcu, koji je pokopan u Valenciji. Pavelić je u Španiju došao iz Argentine 1957., gde je na njega pucano Luburić je u Španiju stigao 1949., gde je ubijen 1969. i pokopan u Valenciji.

Da bi se iskopali posmrtni ostaci neke osobe i prebacili na drugo mesto, potrebne su mnoge dozvole. A, suverenistička španska stranka Vox, koja je sada prvi put ušla u parlament, drži kako se ne sme cenzurisati španska istorija. Njen čelnik, Santiago Abascal rekao: “Mi iz Voxa kažemo jasno da mrtve treba ostaviti u njihovim grobnicama, a Špance u njihovoj slobodi.” Čini se da se u mnogim državama (Španija, Italija, Hrvatska…) istorija upotrebljava u dnevnopolitičke svrhe.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.