PRVO SE OGLASILA SIRENA, A ONDA JE CELA ZEMLJA ZAĆUTALA: Izrealci obeležavaju dan sećanja na HOLOKAUST
Na zvuk sirene sve je stalo, Foto: AP

NAJGORI ZLOČIN ČOVEČANSTVA

PRVO SE OGLASILA SIRENA, A ONDA JE CELA ZEMLJA ZAĆUTALA: Izrealci obeležavaju dan sećanja na HOLOKAUST

Restorani, kafei i mesta za zabavu su zatvoreni, a radio i TV stanice emituju intervjue sa preživelima u holokaustu i dokumentarne emisije o genocidu

Objavljeno:

Prodoran zvuk sirene širom Izraela označio je danas, tačno u 10 sati po lokalnom vremenu, početak dvominutnog ćutanja u znak sećanja na šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti i njihovi saradnici u holokaustu u Drugom svetskom ratu.

Na zvuk sirene Izraelci su stali pognutih glava na ulicama, prekinuli rad u fabrikama, nastavu u školama, vozači i putnici su izašli iz autobusa i automobila, sećajući se onih koji su stradali.

Ceremonije se danas održavaju širom zemlje. Dan sećanja na holokaust je jedan od najtužnijih u izraelskom kalendaru.

Restorani, kafei i mesta za zabavu su zatvoreni, a radio i TV stanice emituju intervjue sa preživelima u holokaustu i dokumentarne emisije o genocidu.

U izraelskom parlamentu Knesetu čitaju se imena onih koji su sistematski ubijeni.

Nakon dva minuta ćutanja položeni su venci na spomenik ustanku u Varšavskom getu u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

Ove godine se Dan sećanja na holokaust obeležava usred naglog porasta antisemitskih incidenata, napada i retorike širom sveta, a posebno u zapadnoj Evropi, navode izraelski mediji.

U Jad Vašemu je sinoć održana državna ceremonija povodom tog dana kada je zapaljeno šest baklji, svaka za po milion ubijenih Jevreja.

Ovogodišnja tema dana sećanja je "Rat unutar rata: borba Jevreja da prežive tokom holokausta".

To je apel javnosti da održi u životu sećanja na izuzetnu hrabrost Jevreja tokom Drugog svetskog rata i na one koji su rizikovali svoje živote u znak solidarnosti sa njima.

Ceremoniji u Jad Vašemu su prisustvovali predsednik i premijer Izraela.

Predsednik Ruven Rivlin je u govoru prenošenom preko televizije upozorio na rastući antisemitizam u Evropi, rekavši da "ponovo diže glavu, podstaknut talasima imigracija, ekonomskih kriza i razočarenja u politički establišment".

U uvijenoj kritici na račun Netanjahua on je apelovao na vladu da razmisli o nezi savezništva sa nacionalističkim partijama u Evropi.

- Političke snage u kojima je antisemitizam i rasizam deo njihovog rečnika, njihovog nasledja ili njihove ideologije ne mogu nikada biti naši saveznici -rekao je Rivlin.

Premijer Benjamin Netanjahu je takodje govorio o nastavku pretnje antisemitskog ekstremizma. On je ocenio da se ekstremna desnica, ekstremna levica i radikalni islam slažu u jednoj stvari, "svojoj mržnji prema Jevrejima".

Netanjahu je pomenuo smrtonosne napade u sinagogama u San Dijegu proteklog vikenda i Pitsburgu u oktobru 2018, kao i vandalizam na jevrejskim grobljima.

On je kritikovao nedavno objavljenu političku karikaturu u međunarodnom izdanju Njujork Tajmsa, u kojoj je prikazan kao pas vodič sa ogrlicom na kojoj visi Davidova Zvezda, kako vodi slepog Donalda Trampa sa kipom, jevrejskom kapom na glavi, rekavši da je mržnja prema Jevrejima dospela u poštovane novine i raširene poglede.

Nekoliko sati pre sinoćnje ceremonije istraživači Unverziteta Tel Aviv su rekli da je prošle godine porastao broj skoro svih oblika ispoljavanja antisemitizma i da se mnogi Jevreji u dijaspori osećaju sve nesigurnije.

Komemoracije će povodom dašanjeg Dana sećanja na Holokaust biti održane i u jevrejskim zajednicama širom sveta.

U holokaustu je ubijena trećina Jevreja u svetu, navodi AP. Izrael je osnovan 1948. godine i stotine hiljada ih je tada otišlo da živi u toj zemlji.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.