U VENECUELI SVE OPASNIJE: Vlast opoziciju OPTUŽUJE za DRŽAVNI UDAR! Pucnjava svuda i vojska podeljena! (VIDEO)
Venecuela, Foto: Profimedia

HAOS

U VENECUELI SVE OPASNIJE: Vlast opoziciju OPTUŽUJE za DRŽAVNI UDAR! Pucnjava svuda i vojska podeljena! (VIDEO)

Guaido tvrdi da ima podršku vojnika za početak "završne faze" okončanja "Madurove uzurpacije vlasti"

Objavljeno: 22:47h

Situacija u Venecueli se zaoštrava, čuju se pucnji na različitim stranama, a vojska se podelila na one koji podržavaju lidera opozicije Huana Guaida i one koji su na strani aktuelnog predsednika Nikolasa Madura.

19.16 - ČEKAONICE PUNE PREBIJENIH DEMONSTRANATA

Mnogi demonstranti koji su danas izašli na ulice Karakasa dobili su udarce od strane Nacionalne garde.

18.50 - POLICIJA BLOKIRALA AMBASADU VENECUELE U SAD

Tridesetak policajaca blokiralo je venecuelansku ambasadu u Vašingtonu, zbog protesta koji se događaju usled krize u Venecueli.

Ambasadu su, inače, ranije zauzele opozicione pristalice, a demonstranti se bore da spreče Guaida da zaposedne ovu zgradu.

18.40 - GORE DRUŠTVENE MREŽE

U jednom od direktnih video prenosa sa ulica Karakasa, koji je iznenada prekinut niže se po nekoliko komentara u sekundi.

"Zbogom Maduro, zbogom maduro", glasi jedna od poruka koja je morbidno ukrašena mrtvačkim sanducima.

"Treba ubiti komunistički kancer"

"Neće biti više tenkova od demonstranata. Podržavam moj borbeni narod za slobodu koju toliko čekamo, za obnovu demokratije"

"Odlazi Maduro".

18.15 - GUAIDO: OVO JE PROCES U KOM NEMA NAZAD

Opozicioni lider Huan Guaido tviter porukom obratio se naciji. Kako je napisao, razgovarao je sa saveznicima iz međunarodne zajednice i dobio je snažnu podršku "za ovaj ireverzibilni proces promene u zemlji".

18.00 - VOZILA GAZILA DEMONSTRANTE

Kako prenosi Rojters, vozila Venecuelanske nacionalne garde gazila su pojedine demonstrante u Karakasu, koji su ih prethodno zasipali kamenjem i udarali palicama.

17.30 - PENS "UZ VAS SMO"

Potpredsednik SAD Majk Pens poručio je građanima Venecuele koji su izašli na ulice: "Mi smo sa vama!" nakon što je opozicioni lider Huan Gvaido pozvao vojsku da ustane i izbaci socijalistickog lidera Nikolasa Madura.

Pens je u tvitu posvećenom Gvaidu, nacionalnoj skupštini i svim ljudima koji vole slobodu u Venecueli i koji se nalaze na ulicama danas, poručio da je Amerika sa njima: "Amerika će biti uz vas dok se sloboda i demokratija ne obnove".

16.17 - OGLASIO SE MADURO

- Nervi od čelika! Razgovarao sam sa komandantima svih REDI (Integralni odrambeni regioni) i ZODI (Integralne odbrambene zone) u zemlji, koji su iskazali svoju potpunu lojalnost narodu, Ustavu i domovini. Pozivam na maksimalnu mobilizaciju naroda da obezbedimo pobedu. Mi ćemo pobediti! - napisao je predsednik Venecuele Nikolas Maduro na Tviteru.

15.00 - PRVI PUCNJI

Tokom mitinga, koji je predvodio lider opozicije u Venecueli Huan Guaido ispred vojne baze u Karakasu, začuli su se pucnji, javlja Rojters pozivajući se na navode očevidaca.

Prema njihovim rečima, došlo je do razmene vatre između muškaraca u vojnim uniformama, koji su bili u pratnji Guaida i vojnika koji podržavaju predsednika Nikolasa Madura, preneo je Rojters.

Britanska agencija prethodno je objavila, pozivajući se na svedoke, da su venecuelanske bezbednosne snage ispalile suzavac na Guaida, kada se sa grupom ljudi u vojnim uniformama okupio ispred baze vazduhoplovstva u Karakasu.

Guaido je ranije danas izjavio da je počeo "završnu fazu" svog plana da smeni predsednika Nikolasa Madura, pozivajući Venecuelance i vojsku da ga podrže i okončaju Madurovu uzurpaciju.

On tvrdi da ima podršku vojnika za početak "završne faze" okončanja "Madurove uzurpacije vlasti".

Vlada Venecuele saopštila je da je to mali ustanak i optužila Guaida za pokretanja državnog udara.

Bela kuća saopštila je da Tramp prati situaciju u Venecueli, gde je, kako je navela, Guaido pozvao na "vojni ustanak" kako bi dobio podršku za njegov plan za zbacivanje Madura.

- Predsednik je obavešten i mi pratimo aktuelnu situaciju - saopštila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Putin i stalne članice ruskog Saveta bezbednosti razgovarali o situaciji u Venecueli.

- Učesnici sastanka posvetili su dosta pažnje situaciji u Venecueli uzimajući u obzir vesti o pokušaju puča - rekao je Peskov.

Reagovao je i predsednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani, koji je na svom nalogu na Tviteru ocenio da je danas "istorijski trenutak povratka demokratije i slobode u Venecuelu, što je EP uvek podržavao".

On je dodao da je "sjajna vest" to što su, kako je naveo, vojnici koji poštuju ustav oslobodili Leopolda Lopeza, dobitnika nagrade Saharov, koju dodeljuje EP pojedinicima ili organizacijama, koji su posvetili život u odbrani ljudskih prava i sloboda.

Oglasila se i Španija, koja je naglasila da ne podržava "bilo kakav vojni puč u Venecueli", iako smatra Guaida za legitimnog lidera te zemlje, preneo je Rojters.

- Mi ne sumnjamo da rešenje za Venecuelu mora da ide ruku pod ruku sa izborima, Španija ne podržava nikakav vojni puč - rekla je portparolka španske vlade Izabel Kela.

"VENECUELA ĆE SE IZBORITI SA AMERIKOM"

Ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areaza optužio je Trampovu administraciju da organizuje i podržava puč u Bolivarskoj Republici.

- Trampova administracija očajnički pokušava da kreira unutrašnji sukob u Venecueli. Demokratske institucije Venecuele će biti u stanju da garantuju mir u zemlji - poručio je u odgovoru na post na Tviteru američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona koji je pozvao vojsku Venecuele da stane na stranu opozicije, prenosi TAS S.

SVET O VENECUELI

Situacija u Venecueli se zakuvava, nakon što je opozicioni lider Huan Guaido pozvao građane i vojsku da ga podrže u zbacivanju s vlasti predsednika Nikolasa Madura, a reakcije stižu iz Bele kuće, Kremlja, od predsednika Evropskog parlamenta i pojedinih članica EU.

Bela kuća navela je da predsednik SAD Donald Tramp prati situaciju, dok iz Kremlja poručuju da je ona tema razgovora šefa ruske države Vladimira Putina i stalnih članicama ruskog Saveta bezbednosti.

Pogledajte snimke:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.