PREMINUO UVAŽENI POLITIČAR: Nacija će ga pamtiti po VAŽNOM PROJEKTU! (VIDEO)
Ričard Lugar, Foto: Youtube printscreen

bivši senator

PREMINUO UVAŽENI POLITIČAR: Nacija će ga pamtiti po VAŽNOM PROJEKTU! (VIDEO)

Uzrok smrti su komplikacije zbog hronične zapaljenske demijelinizirajuće polineuropatije (CIDP)

Objavljeno:

Bivši američki senator Ričard Lugar, autor programa za pružanje finansijske pomoći bivšim sovjetskim republikama za rashodovanje nuklearnog oružja, umro je u 88. godini u američkoj državi Virdžiniji, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Centra "Lugar".

Uzrok smrti su komplikacije zbog hronične zapaljenske demijelinizirajuće polineuropatije (CIDP), navodi Centar "Lugar".

Ričard Lugar bio je senator iz Indijane od 1977. do 2013. godine. Poznat je po koautorstvu programa Nan-Lugar (zajedno sa Samjuelom Nanom), u okviru kojeg su Sjedinjene Američke Države pomagale zemljama bivšeg SSSR-a u rashodovanju nuklearnog i hemijskog oružja. Taj američki političar je 2013. godine formirao i vodio Centar "Lugar" u Vašingtonu, koji se bavi oružjem za masovno uništenje i drugim globalnim pitanjima.

Ukupno je tokom postojanja programa uništeno ili povučeno iz upotrebe 7.610 nuklearnih bojevih glava, 902 interkontinentalne balističke rakete, 498 lansirnih sistema, 191 pokretni bacač balističkih raketa, 155 bombardera, 906 raketa vazduh-zemlja sa nuklearnim punjenjem, 492 morska lansera, 684 balističke rakete bazirane na podmornicama, 33 podmornice sposobne za nošenje nuklearnog oružja, kao i 3.192.000 tona ruskog i albanskog hemijskog oružja.

Novcem tog programa takođe je obezbeđen prevoz nuklearnog oružja u 590 slučajeva, pojačana i modernizovana bezbednost 24 skladišta nuklearnog oružja, izgrađeno i opremljeno 39 stanica za praćenje bioloških pretnji.

Kao rezultat programa Ukrajina, Kazahstan i Belorusija postale su nenuklearne države.

Prema procenama, za 20 godina postojanja programa Rusiji je pružena pomoć u iznosu od oko 5 milijardi dolara.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.