IRANSKA VOJSKA NA SAMO 80 KILOMETARA OD IZRAELA: Dok se u SVETOJ ZEMLJI obeležava veliki praznik, BATALJONI ČEKAJU!
Aleksandar Lavrentijev, Foto: Pixabay

napeto na bliskom istoku

IRANSKA VOJSKA NA SAMO 80 KILOMETARA OD IZRAELA: Dok se u SVETOJ ZEMLJI obeležava veliki praznik, BATALJONI ČEKAJU!

Specijalni predstavnik predsednika Rusije za Siriju izneo je svoju analizu

Objavljeno:

Iran, bez obzira na odluku američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Golansku visoravan kao deo Izraela, realizuje svoje obećanje i ne primiče snage u Siriji granici sa jevrejskom državom u području Golana, rekao je u intervjuu Sputnjiku specijalni predstavnik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

- Svojevremeno smo postigli sporazum sa našim iranskim prijateljima da će neke jedinice koje se tamo (u Siriji, duž granica sa Izraelom) nalaze radi osiguranja bezbednosti južne zone deeskalacije i biti povučene na bezbedno rastojanje — 75-80 kilometara. Oni ispunjavaju svoje obećanje - rekao je Lavrentjev, odgovarajući na pitanje kako je odluka Donalda Trampa o statusu Golanske visoravni uticala na prisustvo iranskih snaga u Siriji.

On je dodao da se taj dogovor i dalje poštuje.

Specijalni predstavnik predsednika Rusije za Siriju je dodao da Moskva smatra mogućim formiranje specijalne grupe za povlačenje inostranih snaga iz Sirije u kojoj bi mogao da učestvuje i Izrael.

Lavrentjev navodi da takva grupa neće biti formirana kako bi vršila neki uticaj ili pomogla povlačenju iranskih snaga.

Prema njegovim rečima, ovo pitanje ima mnogo različitih prepreka, pošto se u Siriji nalaze snage koje su tu na poziv zvaničnih vlasti, uključujući Iran, čiji saveznici pružaju pomoć Siriji, dok su tamo nezakonito američke, francuske i druge inostrane trupe.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.