MAKRON NAJAVIO SMANJENJE ŠENGENSKE ZONE! Koga je imao na umu?
Emanuel Makron, Foto: AP / Petros Karadjias

odlučio da su granice važne

MAKRON NAJAVIO SMANJENJE ŠENGENSKE ZONE! Koga je imao na umu?

Da li je veme je da Francuska napusti Šengen?

Objavljeno:

Pozivajući se na zabrinutost zbog sigurnosti granica, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da bezvizna zona EU više nije održiva. Ali kako će on odlučiti ko ostaje i ko ide, i da li je Francuska u trčanju? Makron, koji je nekada bio izabran za pobednika veće integracije u EU i jedinstva, napravio je iznenađujući politički zaokret kada je izjavio da šengenska zona „više ne funkcioniše“ i da će politiku otvorenih granica bloka biti potrebno revidirati.

Francuski lider je takođe pozvao na okončanje Dublinske uredbe, koja članici EU daje pravo da vrati tražioce azila u prvu zemlju ulaska u Uniju. Njegovi komentari protumačeni su kao ustupci antiglobalističkom pokretu Žuti vest, ali Makronu možda neće biti lako objasniti zašto se nekada borio protiv zemalja koje su se protivile Briselskim dekretima o otvorenim granicama i tražiocima azila - samo da bi iznenada učinili nešto .

Kako Makron predviđa ovu manju, više graničnu svesnu šengensku zonu, i koji će se faktori koristiti za odlučivanje koje nacije više nisu dostojne da budu deo bezviznog sporazuma?

Da li je moguće da je Francuska - potresena prilivom migranata, terorizma i društvenih nemira - savršen kandidat za isključivanje iz novog Makronskog šengenskog sporazuma? Ko ostaje i ko ide?

Dok francuski predsednik veruje da šengenski prostor, koji se sastoji od 22 zemlje članice EU i četiri zemlje koje nisu članice EU, više nije održiv, on nije uspeo da objasni koje će zemlje dobiti bezviznu čizmu. Kako bi se odredila buduća, sigurnija šengenska zona?

Isključivanje ekonomski izazvanih država članica poput Grčke ili Italije moglo bi možda biti način da se ekonomski migranti zadrže na odmoru. Isto tako, zemlje zahvaćene društvenim sukobima, kao što je to slučaj u Švedskoj, sa svojim „ne-go zonama“ koje muče zločin, mogu biti idealni kandidati za isključivanje iz Šengena. Ili se Macron bavi ekonomskom snagom Nemačke? Izbacivanje Nemačke iz zone čini se neobjašnjivim, ali opetovani teroristički napadi zajedno sa sve neizvesnijom političkom i društvenom klimom, podstaknutom njenim velikodušnim ulaskom tražilaca azila, mogu staviti Berlin na crnu listu.

Dublin dvostruki standard

Makronove žalosti zbog Dublinskog sporazuma jednako su zbunjujuće. Francuski lider se dugo ne slaže sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i drugim antimigrantskim frakcijama u bloku, koji tvrde da taj aranžman predstavlja nepravedan teret državama članicama koje služe kao ulazne tačke EU. Mađarska se već dugo protivila sporazumu i tvrdi da ima jedini suverenitet nad onim kome je dozvoljeno da traži azil unutar svojih granica. Stav je Orbana učinio parijom u očima Brisela. Da li se Makron sada ubraja među skeptike EU-a, ili je preispitivanje održivosti Dablinskog sporazuma sada postalo legitiman politički stav? U stvari, Makron možda jednostavno priznaje bolnu istinu koja je odavno očigledna: Evropska komisija je 2016. predložila reformu Dublinskog sistema u pokušaju da osigura da sve zemlje preuzmu svoj deo migranata.

Vreme je da Francuska napusti Šengen?

Ironično, Makronova vlada je već u sukobu sa šengenskim sporazumom: Francuska je uvela unutrašnje granične provere kao sigurnosnu predostrožnost nakon terorističkih napada u Parizu 2015. - ali je "privremena" mera proširena sve do današnjih dana. Na to se postavlja pitanje: Da li Francuska treba da bude prva zemlja koja formalno napusti Šengensku zonu? Uostalom, izgleda da Francuska odgovara profilu problematične zemlje za zonu bez viza. Nakon što je pretrpela niz smrtonosnih terorističkih napada od 2015. godine (poslednji u decembru 2018. u Strazburu, u kojem je poginulo pet i ranjeno više od 10), Francuska očito pati od sigurnosnih propusta.

Još uvek se trudeći da se prilagodi prilivu migranata, a sada se suočava sa nedeljnim uličnim protestima širom zemlje pod vođstvom Žutih prsluka, Francuska može biti savršen kandidat za granični karantin.

Ali da li je to na umu imao Makron kada je iznenada odlučio da su granice važne?

BONUS VIDEO: OSOBE SA INVALIDITETOM ČINE NEŠTO PRELEPO ZA SVE NAS: Prodaju JAJA najlepših boja koja će vas ODUŠEVITI! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.