ZAVEZALI SU MUŠKARCA ZA KAMION I VUKLI GA DOK NIJE UMRO: Ubicu je sada sačekala SMRTNA KAZNA
Džon King je pogubljen, Foto: Texas department of criminal justice

RASISTIČKI ZLOČIN

ZAVEZALI SU MUŠKARCA ZA KAMION I VUKLI GA DOK NIJE UMRO: Ubicu je sada sačekala SMRTNA KAZNA

Ubistvo Birda, koji je bio Afroamerikanac, jedan je od najgorih zločina iz mržnje u modernoj Americi

Objavljeno:

Jedan od trojice muškaraca koji su osuđeni za ubistvo Džejmsa Birda 1988. godine, pogubljen je u Teksasu.

Ubistvo Birda, koji je bio Afroamerikanac, jedan je od najgorih zločina iz mržnje u modernoj Americi. Birda su prebili, a zatim zavezali za kamion i vukli nekoliko kilometara.

Njegovo ubistvo uticalo je na Kongres da usvoji zakon o zločinima iz mržnje 2009. godine.

Džon Vilijam King (44), beli suprematista, drugi je počinilac koji je pogubljen zbog ovog zločina. Podneo je nekoliko molbi za pomilovanje, ali su odbijene.

Tužioci su opisali Kinga kao samoproklamovanog rasistu, i vođu grupe koja je ubila Birda. Lorens Rasel Bruver, drugi muškarac koji je učestvovao u ubistvu, pogubljen je 2011. godine.

Treći muškarac, Šon Alen Beri, pomilovan je i kazna mu je preinačena u doživotnu zatvorsku robiju, jer nije delio rasističke stavove svojih saučesnika.

Ubistvo Birda se dogodilo 7. juna 1988. godine kada ih je Afroamerikanac susreo dok se vraćao sa žurke. Tri muškarca su ga napala, zatim su mu noge zavezali za kamion i vukli ga dok mu se telo bukvalno nije raspalo. Policija je pronašla delove njegovog tela ispred crkve sledećeg dana.

Pronašli su i upaljač sa Kingovim imenom i oznakom "KKK" i tako pronašli ubice. King je osuđen na smrtnu kaznu posle samo 2 sata većanja porote, a kasnije je tvrdio da je sve organizovao Beri.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.