PROMENA JE MOGUĆA! Kampanja novog predsednika UKRAJINE pokazala je kako se ruši stara vlast na moderan način
Zelenski je novajlija u politici, Foto: AP

politička promena

PROMENA JE MOGUĆA! Kampanja novog predsednika UKRAJINE pokazala je kako se ruši stara vlast na moderan način

Rojters konstatuje da Ukrajina uplivava u nepredvidive političke vode nakon što su ankete pokazale da je Zelenski, koji nema političkog iskustva, odneo ubedljivu pobedu

Objavljeno:

Komičar Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da će njegov prvi zadatak kao novog predsednika Ukrajine biti da obezbedi oslobađanje vojnih zatvorenika koji se nalaze u pritvoru u istočnoj Ukrajini i Rusiji.

- Zadatak broj jedan za nas je povratak svih zatvorenika, svih ratnih talaca, naših mornara - rekao je novinarima Zelenski koji je ubedljivo pobedio Petra Porošenka na predsedničkim izborima.

U Rusiji se u zatvoru nalaze 24 ukrajinska mornara od novembra prošle godine, kada je ruska obalska straža zaplenila tri ukrajinska broda dok su prolazila Kerčkim moreuzom, podseća AP.

Posle objavljenih izlaznih anketa, prema kojima je osvojio 73 odsto glasova, a Porošenko samo 25, Zelenski je poručio Ukrajincima:

- Obećavam, nikada vas neću izneveriti.

Zelenski je rekao da "iako još uvek nije predsednik, može da govori kao građanin Ukrajine", sugerišući da njegova ubedljiva pobeda može da posluži kao model za druge bivše sovjetske države koje žele da se pokrenu iz "okoštale" politike.

- Svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza - pogledajte nas. Sve je moguće -istakao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik ima značajna ovlašćenja kada je u pitanju bezbednost, odbrana i spoljni poslovi zemlje, navodi BBC.

Rojters konstatuje da Ukrajina uplivava u nepredvidive političke vode nakon što su ankete pokazale da je Zelenski, koji nema političkog iskustva, odneo ubedljivu pobedu.

Pobeda Zelenskog sa tolikom razlikom predstavlja gorak udarac za Porošenka koji je na vlasti od 2014. godine.

Zelenski je dominirao i u prvom krugu izbora pre tri nedelje, kada su glasači birali između 39 kandidata. Kampanju su obeležili raskošni onlajn oglasi i ispadi smišljeni da bi privukli pažnju, navodi BBC na srpskom.

Zelenski (41) je tako insistirao da Porošenko i on urade test na alkohol i droge pre nego što se suoče u debati, na šta je Porošenko pristao. I tako, prvi put u istoriji Ukrajine, rivalski kandidati su se slikali kako daju krv na analizu.

Debate međutim nije bilo, jer kandidati nisu mogli da se dogovore oko toga kada tačno bi trebalo da se održi. Porošenko se zato 14. aprila pojavio sam na prethodno dogovorenom mestu - najvećem stadionu u Kijevu - upustivši se u debatu sa praznom stolicom.

Zelenski se obraćao mlađim Ukrajincima igrajući na njihovu odbojnost prema korupciji i interesima krupnog kapitala.

Njegov dosadašnji uspeh ukazuje na to da, navodi BBC, postoji ogromna želja za političkom promenom u zemlji koju neprestano potresaju korupcionaški skandali, a siromaštvo je široko rasprostranjeno.

Popularna satirična TV serija Zelenskog zove se "Sluga naroda", a on glumi običnog nastavnika koga slučajno izaberu za predsednika. Tako se sada zove i njegova politička stranka.

Serija je hit na Kanalu 1+1, u vlasništvu milijardera oligarha Ihora Kolomoiskog, glavnog Porošenkovog protivnika. Zelenski, međutim, insistira na tome da on nije oligarhova "marioneta". Igrao je u desetinama filmova i serija od osnivanja vlastite pozorišne kompanije - Studio Kvartal 95 - 2003. godine, a njegova firma godišnje zarađuje milione dolara.

Potiče iz industrijskog grada Krivi Riha koji se nalazi na jugu zemlje. Tamo je studirao pravo, ali se na kraju odlučio za glumačku karijeru. Odustao je od političkih mitinga, preusmerivši sve svoje napore na društvene mreže. Ima 3,6 miliona pratilaca na Instagramu - mnogo više od Porošenka, koji ima svega 255.000.

Dvadesetogodišnji dobrovoljci vodili su mu kampanju postovima na Fejsbuku, Jutjubu i Instagramu. Od glasača je tražio da daju svoj doprinos idejama za vođenje buduće politike.

Kritičari dovode u pitanje kompetencije Zelenskog za položaj predsednika, ističući njegov nedostatak političkog iskustva.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.