NOTR DAM JE I DALJE U OPASNOSTI! Otkrivene TRI SLABE TAČKE zbog kojih se čitava katedrala može SRUŠITI
Katedrala je jedva spašena, Foto: EPA/IAN LANGSDON

plan rekonstrukcije

NOTR DAM JE I DALJE U OPASNOSTI! Otkrivene TRI SLABE TAČKE zbog kojih se čitava katedrala može SRUŠITI

Ministar kulture Frank Rister opisao je te delove kao"tačke velike krhkosti".

Objavljeno:

I dalje postoje delovi crkve Notr Dam, koja je nedavno delmično uništena u požaru, koji su u riziku da se sruše!

Ministar kulture Frank Rister opisao je te delove kao"tačke velike krhkosti". U toku su radovi na uklanjanju, podupiranju i konsolidaciji.

U noći između nedelje i ponedeljka vatrogasci su objavili pobedu nad požarom, rekavši da su uspeli da sačuvaju konstrukciju katedrale i dve velike kule, dok su dve trećine krova i glavni zvonik uništeni.

Međutim, par dana nakon požara, vatrogasci i stručnjaci otkrili su nekoliko kritičnih tačaka.

- U katedrali Notr Dam i dalje postoje "tri glavne tačke krhkosti" na kojima je u toku rad - izjavio je u četvrtak ministar kulture Frank Rister.

Notr Dam je delimično izgoreo
Notr Dam je delimično izgoreo foto: Printscreen

1. SEVERNI TRANSEPT KATEDRALE

Prvi od njih se nalazi u severnom transeptu katedrale. Trouglasti zupčanik od oko petnaest metara koji prekriva fasadu, više ne drži okvir krova.

- Večeras je urađen značajan posao za pričvršćivanje gornjeg dela, neka vrsta podupiranja drvenim uređajem. Pretio je da padne - rekao je ministar u četvrtak ujutro

Ovaj element težak nekoliko tona, ukoliko bi pao, mogao bi sa sobom da povuče značajan deo severne fasade, u koju spada i Rozeta, ali i zgrade u ulici, gde se nalazi Eparhijski dom. Nakon evakuacije u ponedeljak uveče, stanovnicima još uvek nije dozvoljeno da se vrate.

2. UGAO JUŽNE KULE

Druga osetljiva tačka je ugao južne kule. Može se videti između dva zvonika, iza galerije kolona koja nadilazi veliki Rozeta prozor. Ovaj element označava zapadni kraj krova. Okvir na koji se oslanjao je nestao.

- Veoma je krhka, naginje se naročito zato što je statua anđela, koja se nalazi iznad nje, toliko izgorela da je podeljena na pola. Današnja operacija ima za cilj, preko skele koja će biti instalirana, da spoji ovog anđela i povuče ga - objasnio je ministar Rister.

3. ZAPADNO KRILO

Treća problematična tačka: ugao južnog zvonika, "koji je toliko zagrejan, da kamenje postaje potpuno lomljivo i postoji opasnost od kolapsa".

- Ako ono padne, mogli bi da ugroze velike orgulje, koje su za sada sačuvane. Pokrenuta je operacija spasavanja i ovog dela - istakao je ministar.

U Notr Damu se nalaze i "tri veoma problematična mesta" gde se svod srušio.

- Na ova tri mesta svod je srušen i postoji stvaran rizik da će se srušiti još negde drugde, zbog čega će se danas postaviti skele, staviti posude za uklanjanje šuta koje su na tlu. Ako bi počela da pada kiša, došlo bi do nagomilavanja vode, ona bi bila teška na luku - upozorio je ministar kulture.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.