ODSEKAO KAŽIPRST NAKON ŠTO JE GLASAO ZA POGREŠNU PARTIJU! Neverovatna priča sa izbora u Indiji
Pavan je odsekao sebi prst, Foto: Twitter / RaiSandeepTOI

kaznio sam sebe

ODSEKAO KAŽIPRST NAKON ŠTO JE GLASAO ZA POGREŠNU PARTIJU! Neverovatna priča sa izbora u Indiji

Pavan Kumar je rekao da je bio zbunjen raznim simbolima na elektronskoj glasačkoj mašini

Objavljeno:

Glasač na opštim izborima u Indiji odsekao je svoj kažiprst nakon što je glasao za pogrešnu partiju.

Pavan Kumar je rekao da je bio zbunjen raznim simbolima na elektronskoj glasačkoj mašini i da je greškom pritisnuo dugme za partiju Baratia Janata (BJP) kada se pojavio u četvrtak u severnoj državi Utar Pradeš.

Kumar kaže u videu koji je kružio društvenim medijima da je nameravao da glasa za stranku Bahujan Samaj (BSP).

Dve partije imaju izrazito različite ideologije; dok je vladajući BJP hinduistički nacionalno i konzervativano nastrojen, Kumarov omiljeni BSP naglašava socijalnu pravdu i egalitarizam. Nakon što su glasali, indijski glasači su označeni neizbrisivim mastilom kako bi se sprečila izborna prevara kao što je dvostruko glasanje.

Kao i nekih 16% Indijaca, Kumar je Dalit - etnička manjina koja je istorijski ugnjetavana od strane viših klasa i predstavlja ključnu bazu glasača za BSP.

- Želeo sam da glasam za slona, ali sam greškom glasao za cvet - kaže on u videu, pozivajući se na izborne simbole, ili partijske logotipe, koji se pojavljuju pored imena svakog kandidata na mašinama za glasanje.

BSP su predstavljeni slonom koji gleda levo, simbolom fizičke snage, volje i mira. Gigantsko, ali blago stvorenje ima za cilj da prizove duh 'Bahujan Samaj' ('ljudi u većini') - indijske niže kasti i manjine koje se bore protiv istorijskog ugnjetavanja fizičkom i mentalnom moći.

Izborni simbol BJP-a je lotos - ili nacionalni cvet Indije. On takođe ima korene u hinduističkoj tradiciji i predstavlja Sarasvati, boginju mudrosti i obrazovanja. Slike u stranačkom simbolu veoma su važne u Indiji, gde je nivo pismenosti oko 70 posto. To znači da će skoro trećina birača identifikovati svoju izabranu stranku isključivo na osnovu njenog amblema.

Izbori Indiji se vrše u sedam faza - od kojih je ovo druga - između 11. aprila i 19. maja. Glasovi će se brojati 23. maja, a rezultati će biti proglašeni tog dana.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Dailymail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.