MJULEROV IZVEŠTAJ KONAČNO IZLAZI U JAVNOST: Da li su se Rusi zaista mešali u američke izbore?
Vilijam Bar, Foto: Ruptly Printscreen

konfereNcija bara

MJULEROV IZVEŠTAJ KONAČNO IZLAZI U JAVNOST: Da li su se Rusi zaista mešali u američke izbore?

Demokrate u Kongresu, kao i brojne ličnosti u medijima, insistiraju na tome da Bar, Trampov izbor za kancelariju tužioca, nekako "spinuje" svoje nalaze

Objavljeno: 16:04h

Američki državni tužilac Vilijam Bar sazvao je konferenciju za štampu o svojim nalazima u vezi sa rezultatima istrage Roberta Mjulera o mešanju Rusa u predsedničke izbore 2016. godine.

Barr tvrdi da je ruska vlada uložila napore da se umeša u izbore preko Agencije za istraživanje interneta, navodne "farme trolova" pod kontrolom Kremlja, kao i "hakerskih napora" ruske obaveštajne agencije GRU.

U krajnjoj liniji, kaže Bar, Mjuler je otkrio da je Rusija pokušala da se upliće u izbore, ali joj "nijedan Amerikanac" nije pomogao.

Kada je reč o opstrukciji pravde, Barr je rekao da su on i njegov zamenik Rod Rozenštajn pregledali Mjulerove dokaze i "pravne teorije" i zaključili da nema dokaza da je Tramp pokušao da ometa istragu. Rekao je da Tramp nikada nije iskoristio svoja ovlašćenja da bi se umešao u istagru Mjulera, te stoga nije imao "korumpiranu nameru" u tom pitanju.

Većina izmena u izveštaju napravljena je kako bi se zaštitile tekuće istrage i lične informacije "perifernih trećih strana". Bar je rekao da niko izvan Ministarstva pravde nije učestvovao u procesu korekcije izveštaja ili video neizmenjenu verziju, osim obaveštajne zajednice koja je dobila pristup njenim delovima kako bi zaštitila izvore.

Tramp nije tražio da se napravi bilo kakva izmena u Mjulerovom izveštaju, rekao je Bar. Ipak, lični branilac predsednika je dobio pristup izmenjenom izveštaju pre njegovog objavljivanja.

GLEDAJTE UŽIVO:

Barov prethodni kratki sažetak izveštaja zaključio je da istraga “nije ustanovila” da su se svi članovi kampanje Trampa “urotili ili koordinirali” s ruskom vladom kako bi uticali na izbore 2016. godine.

Mjuler nije podneo nikakve dodatne optužbe u vezi s jednom od dvi glavne teme istrage: ruskim "dogovorom" ili navodnom opstrukcijom pravde od strane Trampa.

Mnoge osobe koje su povezane sa Trampom, kao i ruski državljani, optuženi su od strane Mjuleraa tokom protekle dve godine, ali niko od njih nije optužen zaveru vezanu za izbore.

Ipak, Demokrate u Kongresu, kao i brojne ličnosti u medijima, insistiraju na tome da Bar, Trampov izbor za kancelariju tužioca, nekako "spinuje" svoje nalaze kako bi zaštitio i oslobodio Trampa, i pozivaju da se puni izveštaj vidi što pre moguće.

Oni su jednako osudili odluku Bara da održi konferenciju za novinare pre nego što se izveštaj objavi, tvrdeći da on pokušava da oblikuje percepciju javnosti u Trampovu korist.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.