SVI DETALJI PRAVLJENJA NATO BAZE U CRNOJ GORI! Uskoro počinje IZGRADNJA, ovo je TAČNA LOKACIJA!
Nato vojnici, ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

kakva braća!

SVI DETALJI PRAVLJENJA NATO BAZE U CRNOJ GORI! Uskoro počinje IZGRADNJA, ovo je TAČNA LOKACIJA!

Precizirano je da se jedinica mora formirati do 2020. godine!

Objavljeno:

U Andrijevici će, nema nikakve sumnje, uskoro početi gradnja prve NATO baze u Crnoj Gori! Naime, uskoro će se pred odbornicima Skupštine opštine naći odluka o ustupanju na raspolaganje nepokretnosti Vladi Crne Gore, bez naknade za izgradnju, nove kasarne Vojske Crne Gore u opštini Andrijevica.

U predlogu Odluke navodi se da je reč o parceli u katastarskoj opštini Slatina. Ovome je prethodio zaključak Vlade Crne Gore kojim je usvojena informacija o gradnji nove kasarne u opštini Andrijevica, odnosno data saglasnost da se pokrene postupak kojim će se lokacija od preko četiri hektara u delu prigradskog naselja Prljanije opredeliti kao prostor posebne namene za potrebe odbrane. Iz lokalne uprave ističu da se radi o parcelama koje se uglavnom nalaze u privatnom vlasništvu, koje je nedavno obišao ministar odbrane Predarag Bošković sa načelnikom Generalštava Vojske Crne Gore Dragutinom Dakićem.

- Nova kasarna Vojske Crne Gore biće izgrađena u gradskom naselju Prljanije - saopštio je ministar Bošković, po kome će to unaprediti život na ovom području.

- Vrhovni savet odbrane doneo je odluku da se u Andrijevici formira organizaciona jedinica Vojske Crne Gore. Radi se o elitnoj pešadijskoj jedinici koja mora da zadovolji propisane NATO standarde.

Precizirano je da se jedinica mora formirati do 2020. godine. Pre toga će se započeti izgradnja neophodnog objekta ali i svih drugih pratećih sadržaja. Ti radovi bi trebalo da počnu narednih meseci. Sa vlasnicima parcela je već postignut dogovor da se odabrano zemljište, uz određenu nadoknadu, ustupi za izgradnju kasarne.

- Formiranje elitne vojne jedinice u Andrijevici višestruko je korisno i predstavlja zamajac za ekonomsko osnaživanje čitavog kraja - kaže predsednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović, koji smatra da će benefite od realizacije ovog projekta osetiti svi, kako sa bezbednosnog aspekta, tako i u oblasti unapređenja sistema zaštite i pomoći usled elementarnih nepogoda i vanrednih situacija.

Delegacija na parceli gde će se graditi baza

Međutim, u Andrijevici ne gledaju svi blagonaklono kao lokalni čelnici na dolazak NATO u ovaj slobodarski kraj, gde je ova alijansa tokom agresije 1999. godine, u dvadesetak kilometara udaljenoj Murini ubila šest ljudi, od čega troje dece.

- Projekat izgradnje kasarne u Andrijevici težak je više od 15 miliona evra! Ponuđeni NATO standardi zahtevaju da se po vojniku mora odrediti prostor od 150 metara kvadratnih. To su megalomanski projekti koje finansiraju osiromašeni građani. Da su kojim slučajem te pare usmerene za izgradnju proizvodnih pogona moglo bi da se otvori i do 1.000 održivih radnih mesta u privredi. Ovako ćemo imati kasarnu koja je samo odskočna daska da se na prostoru Vasojevića grade NATO baze koje nikome ne mogu služiti na čast - smatra odbornik DF u SO Andrijevica Vesko Raketić.

Predsednik Mašović, međutim, to negira tvrdnjom da će projekat baze znatno promeniti ekonomsku sliku Andrijevice.

- Stacioniranje jedinice od 150 vojnika povlači za sobom mnoge druge korisne stvari - smatra on, dok kod Andrijevičana dolazak NATO vojnika već izaziva zebnju, pa makar se oni zvali i domaćim imenima.

Ime po vojvodi

Nova NATO baza, shodno odluci Vlade Crne Gore, nosiće ime znamenitog junaka vojvode Miljana Vukova Vešovića. Čuveni vojvoda je oslobađao Vasojeviće od Turaka i sam uradio dosta na pripajanju Vasojevića podlovćenskoj Crnoj Gori.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / novosti. online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.