OVO JE NASTAVAK ISTOG REŽIMA! Sudanci nezadovoljni VLADAVINOM VOJSKE nakon pada Bašira (VIDEO)
Narod Sudana je juče slavio, Foto: EPA/ST

promena vlasti

OVO JE NASTAVAK ISTOG REŽIMA! Sudanci nezadovoljni VLADAVINOM VOJSKE nakon pada Bašira (VIDEO)

Demontranti tvrde da je vojni savet, koji je preuzeo vlast, deo istog režima

Objavljeno:

Veliki broj demontranata okupio se na ulicama glavnog grada Sudana, Kartuma, ignorišući policijski čas koji je nametnuo vladajući vojni savet.

Dugogodišnji predsednik Omar al-Bašir je smenjen u četvrtak nakon višemesečnih protesta. Međutim, demontranti tvrde da je vojni savet, koji je preuzeo vlast, deo istog režima. Zbog toga postoje strahovi od novog sukoba, kao i od međusobnih sukoba unutra vojske.

UN i Afrička unija su pozvali na mir. Sudan će uskoro otvoriti svoj vazdušni prostor, ali će granice i luke biti i dalje zatvorene. Vojni savet se zavetovao da će "održati mir i zaštititi građane".

Dobro raspoloženje na ulicama Kartuma, koje je pratilo vesti o hapšenju gospodina Bašira, nestalo je kada su organizatori protesta pozvali da se nastavi masovno sedenje ispred vojnog štaba.

- Ovo je nastavak istog režima - rekla je Sara Abdeljalil iz Udruženja sudanskih profesionalaca (SPA).

- Dakle, ono što treba da uradimo je da nastavimo borbu i mirni otpor.

U saopštenju SPA navodi se da "oni koji su uništili zemlju i ubili ljude, pokušavaju da ukradu svaku kap krvi i znoja koju su sudanski ljudi izlili u svojoj revoluciji koja je potresla tron tiranije".

SPA su ranije saopštili da svaka prelazna uprava ne sme uključivati nikoga iz "tiranskog režima". Gomile su mahale zastavama i mantrale "Pada, opet!" - preoblikovanje njihovog prethodnog anti-Bašir slogana "Pad, to je sve!".

Juče se dogodio svojevrsni vojni puč, kada je na državna televizija i radiju prekinut program da bi se obratio,ministar odbrane Avad Ibn Ouf koji je objavio"rušenje režima". On je rekao da je gospodin Bashir držan "na sigurnom mestu", ali nije dao detalje.

Prije državnog udara, gospodin Ibn Ouf je bio prvi potpredsednik i ministar odbrane gospodina Bašira. On je takođe bio komandant vojske i načelnik vojne obaveštajne službe. On je jedna od grupa zvaničnika koji su podvrgnuti američkim sankcijama od 2007. godine zbog podrške za oružanu grupu Janjaveeda koja je okrivljena za masovna ubistva u zapadnom Sudanu u Darfuru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.