VOJNI PUČ U SUDANU? Građani sa vojskom srušili kontraverznog predsednika, uzvikuju PAO JE, POBEDILI SMO!
Narod Sudana ruši predsednika, Foto: EPA/STRINGER

POLITIČKA PROMENA

VOJNI PUČ U SUDANU? Građani sa vojskom srušili kontraverznog predsednika, uzvikuju PAO JE, POBEDILI SMO!

Ta vest usledila je nakon višemesečnih protesta u toj zemlji

Objavljeno:

Oružane snage Sudana saopštile su danas da će uskoro izdati važno saopštenje povodom dešavanja u Hartumu i spekulacija koje su se pojavile u javnosti da je izvršen vojni puč u kojem je uhapšen predsednik te zemlje Omar el Bašir.

- Oružane snage će uskor izdati važno saopštenje - objavila je državna televizija, prenosi Rojters.

Ta vest usledila je nakon višemesečnih protesta u toj zemlji.

Ispred ministarstva odbrane i na glavnim putevima i mostovima raspoređene su bezbednosne snage i vojnici, a televizija Al Arabija objavila je da je predsednik podneo ostavku i da je uhapšeno nekoliko ministara, ali za sada nema zvaničnog obaveštenja Ispred Ministarstva odbrane okupili su se građani koji uzvikuju "Pao je, pobedili smo".

Bašir je na vlast došao 1989. godine nakon puča, a četiri godine kasnije SAD su njega i njegovu vladu stavile na listu sponzora terorista i uvele sankcije.

Bašir je optužen i pred Međunarodnim sudom u Hagu zbog navoda da je izvršio genocid u Dafuru tokom pobune u toj pokrajini 2003. godine.

Poslednja kriza dogodila se u toj zemlji prošlog vikenda kada su građani počeli protest ispred Ministarstva odbrane gde je i Baširova rezidencija, a u sukobima koji su izbili pre dva dana između demonstranata i vojske ubijeno je 11 osoba.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.