NAUČNICI IZDALI ALARMANTNO UPOZORENJE: Ovi delovi EVROPE će uskoro izgledati NEPREPOZNATLJIVO! NEMA NADE!
Alpi, Foto: Ap

PORAŽAVAJUĆI PODACI

NAUČNICI IZDALI ALARMANTNO UPOZORENJE: Ovi delovi EVROPE će uskoro izgledati NEPREPOZNATLJIVO! NEMA NADE!

Ako svet i uspe da ispuni poslednji cilj o ograničenju globalnog zagrevanja na manje od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, dve trećine lednika u evropskom planinskom lancu nestaće do 2100

Objavljeno:

Do kraja ovog veka globalno zagrevanje otopiće većinu leda koji oblikuje izgled i ekosistem današnjih Alpa, predviđaju švajcarski naučnici.

Ako svet i uspe da ispuni poslednji cilj o ograničenju globalnog zagrevanja na manje od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, dve trećine lednika u evropskom planinskom lancu nestaće do 2100., rekli su naučnici sa univerziteta ETH u Cirihu (Švajcarski federalni institut za tehnologiju i univerzitet tehnologije, nauke i menadžmenta).

Ako se klimatske promene ne stave pod kontrolu i ako emisije gasova koji stvaraju učinak staklene bašte nastave da rastu, "Alpi će uglavnom biti bez leda do 2100. godine i samo će izolovane 'gomile' leda ostati na vrhovima", kazao je koautor studije Matijas Hus.

Nema nade

Studija predstavljena na sastanku Evropske geonaučne unije u Beču, zasniva se na računarskom modelu u kojem se prate kretanja leda i proces otapanja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.