UČITELJ PLESA TAME ODVEO NAM JE ĆERKU U SMRT: Ona se NEĆE VRATITI!
Guru Terugoši Kotura, Foto: Facebook/Families Against Cult Teachings and Abuses, Inc.

teška priča

UČITELJ PLESA TAME ODVEO NAM JE ĆERKU U SMRT: Ona se NEĆE VRATITI!

Nakon šest godina suđenja i potrošenih 500.000 dolara sud je odlučio da je Kan odgovoran za njenu smrt

Objavljeno:

Mislio sam da će mi ovo doneti nekakav završetak. Nisam ni sumnjao da ćemo dobiti na sudu, ali ne mogu da skačem od sreće. Naša ćerka se neće vratiti, ispričao je Tibor Stern iz SAD-a, otac Šeron Stern koju je japanski guru i majstor 'plesa tame' Kacura Kan drogirao, zlostavljao i pretvorio u svoju seksualnu robinju.

Šeron se zbog psihičkog sloma i tolikog zlostavljanja ubila 2012. godine, a njen otac je pokrenuo sudski proces protiv Kana. Nakon šest godina suđenja i potrošenih 500.000 dolara sud je odlučio da je Kan odgovoran za njenu smrt.

Kan (71), čije je pravo ime Terugoši Kotura, stručnjak je za ples "buto" na koledžu u Boulderu u američkoj saveznoj državi Kolorado. Radi se o japanskoj vrsti plesa gdje se plesači podstiču da "podstaknu tamu svoje duše". Pokreti su spori i kontrolisani, a čitav ples se izvodi dok plesači nose belu šminku preko cijelog tela. Ples često prikazuje groteskne situacije te prikazuje tabu teme poput homoseksualnosti, pa čak i pedofilije. Upravo zato se ovaj ples zove "ples tame".

Buto ples
Buto ples foto: Facebook/Families Against Cult Teachings and Abuses, Inc.

Šeron, koju je njena porodica od milja zvala Šeroni, oduvek se zanimala za ples. Kako je objasnio njen otac, bila je lepa i talentovana devojka, a diplomirala je 2001. na Univerzitet u Miamiju. Nakon toga počela se baviti glumom, podučavala je jogu te se bavila plesom.

Šest godina kasnije Šeron se venčala sa Toddm Sigelom, a potom su se preselili u Boulder gde je Šeron upisala magistarske studije za likovne umetnosti na Univerzitetu Naropa. Upravo tamo je upoznala Kacuru Kana.

- Poslali smo na koledž totalno srećnu devojku, stub društva. Kad god je išla u školu poštovala je učitelje, autoritet. Htela je da bude stručnjak za pozorište, postane direktorka. Bila je izuzetno talentovana. Ali otišla je na pogrešan univerzitet i dobila je pogrešnog profesora - rekao je njen otac Tibor za Daily Mail.

Kan je u to vreme bio oženjen i imao je dete, a prema tužbi koju je Tibor podneo protiv njega ističe se kako je Kan namerno podsticao emocionalni bol i patnju kod Šeron od prvog dana sve do dana kada je počinila samoubistvo. Sve to kako bi je, tvrdio je, pretvorio u buto umetnika.

- Ukrao je njeno dostojanstvo, slobodnu volju i samopoštovanje. Zaveo ju je, zlostavljao fizički i psihički. Ponižavao ju je, vređao i manipulisao - stoji u tužbi, a navodi se i kako je Kan često uzimao novac od Šeron te zahtevao od nje da krade novac od svoje porodice kako bi mogao finansirati svoje plesne predstave.

- Nagovarao ju je da krade, ali ona to nikad nije napravila jer je bila iskrena osoba. Tako mu je onda davala svoj novac - objasnio je Tibor.

Šeron je 2009. godine završila magistarske studije, ali je nastavila da radi za Kana. Organizovala je njegove predstave i festivale širom sveta. Ubrzo je Tibor počeo sumnjati da se tu ne radi o plesu, već da je njegova ćerka deo kulta.

Njegove sumnje obistinile su se kada je Kanova grupa nastupala u Izraelu, a Tiborova porodica koja živi tamo je otišla pogledati Šeron.

- Rekla im je da se mora brinuti o Kanu jer je on guru - kaže Tibor te dodaje kako je Šeron kuvala za Kana, masirala njegova stopala te gotovo svaki dan plaćala trosatne masaže za njega. Kada su putovali, on bi hodao praznih ruku, a ona je vukla i po tri putna kofera.

- Kada sam to čuo, uplašio sam se. Moja ćerka će umreti. Osetio sam to - rekao je Tibor.

U avgustu 2011. Tibor je dobio uznemirujući poziv od američke ambasade iz Kopenhagena. Rekli su mu da je Šeron nestala.

Kan ih je, naime, doveo u kvart Kristijana u glavnom gradu Danske, a kvart je poznat kao velika komuna gde sve vrvi od droge i prostitucije. Spavali su u napuštenoj zgradi punoj pacova. Tibor, koji je hitno došao u Kopenhagen, svoju čerku je zatekao u psihijatrijskoj bolnici.

- Verujem da joj je dao nekakvu drogu. Žalila se da gubi pamćenje te da se ne seća ničega. Doktori su je pustili nakon pet dana, ali su rekli da treba hitno na lečenje - kaže Tibor.

Nesrećna Šeron
Nesrećna Šeron foto: Facebook/Families Against Cult Teachings and Abuses, Inc.

Nakon toga su stupili u kontakt s Kanom te zahtevali od njega da ostavi Šeron na miru. Šeron je u to vreme bila kod roditelja na Floridi te su je smestili u ustanovu za odvikavanje od droge i oporavak. Međutim, Kan je ponovo nagovorio Šeron da mu se vrati.

- Moja žena i ja, nikada nismo spavali. Noću smo stajali ispred vrata njene sobe. Čuli smo kako razgovara s njim preko Skajpa. Govorio je da nam ne veruje, da mu se vrati. On je bog. To je napisala. On je bog - dodaje slomljeni Tibor.

Kan je Šeron poslao e-mail u septembru 2011, baš u vreme kada je Šeron trebalo da ode u bolnicu. Tražio je od nje da dođe u Čijang Mai na Tajland kako bi on bio njen lični psihoterapeut. Tu poruku je Tibor predao sudu kao dokaz. Šerom se tokom noći izvukla iz kuće te je otišla na Tajland, a Kan joj je kupio avionsku kartu.

- Kada je došla na Tajland shvatio je da je ona bolesna. Napisao nam je poruke da je ne želi i pitao nas zašto smo je pustili - kaže Tibor te dodaje kako se to događalo više puta. Šeron bi im se vratila, a onda bi opet pobegla s njim.

Kada su bili u San Francisku, Šeron je imala psihički slom, u Boulderu je dva puta pokušala da se ubije, a u Tel Avivu je briznula u plač. Nakon toga Šeron se rastala i sa svojim suprugom, a potom su usledile i ucene. Kan joj je napisao da ona nije njegov prioritet i da mu se mora pokoriti ili je njihov odnos gotov.

Šeron s ocem Tiborom
Šeron s ocem Tiborom foto: Facebook/Families Against Cult Teachings and Abuses, Inc.

Puno njihovih međusobnih poruka predato je sudu kao dokaz psihičkog zlostavljanja. Šeron je u nekima od njih, kaže njen otac, pisala o sebi u trećem licu nazivajući se "debelom, ružnom i glupom curom". U nekima od njih govorila je Kanu kako ga želi pratiti i dalje, ali da mora skupiti novac.

- Umorna sam od života. Nitko mi ne pomaže da pomognem tebi. Reci mi molim te kako. Treba mi način da umrem, zaista - napisala je Šeron u jednoj od poruka Kanu.

Šeron je nakon toga počela da ide i kod psihološkinje Eli Levi s kojom je i u tinejdžerskim danima znala da razgovara.

- Nije bila lepa cura kakvu sam poznavala. Bila je psihički uništena. Bila je jako tužna, uzrujana, ljuta. Osetila je na neki način da joj život ne ide dobrim putem - svedočila je Eli na sudu.

Posjetila je psihološkinju 14 puta, ali Kana nije mogla da napusti. Odlučila je da ode u Brazil na radionicu plesa buto u nadi da će videti Kana. Međutim, njega tamo nije bilo. Šeron se vratila na Floridu 23. aprila 2012. i poslala je Kanu poruku.

- Volim te. To je to. Hvala ti na svim tvojim važnim lekcijama. Želim ti dobar život. Da sam barem znala što drugo da radim . Bio si moj anđeo - napisala je.

Kan joj je, stoji u tužbi, odgovorio: "Nastavi svoje istraživanje o tome ko si na drugom svetu."

Dva dana poslije, Sharon Stern počinila je samoubistvo. Imala je tada 32 godine.

Godinu dana posle, njen otac je podneo tužbu na sudu, ali do Kana nije mogao doći jer je on putovao svetom. Tibor je zbog toga unajmio najbolje međunarodne istraživače koji su pronašli Kana na Tajlandu. Kan je tvrdio kako mu se ne može suditi jer nikad nije bio na Floridi, ali je sud nakon četiri godine doneo odluku da će mu ipak suditi.

Kan je odbacivao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, ali se na sudu retko pojavljivao.

Sud ga je konačno proglasio odgovornim za smrt Šeron, a tek treba da odluče koliku će odštetu morati platiti porodici Stern.

- Ne želim novac od njega jer on nema ni pet dolara. Samo želim sprečiti takve ljude da deluju - rekao je Tibor koji je pokrenuo organizaciju porodice protiv kultova. Do sada su zatvorili 10 kultova i prosledili policiji sve informacije koje imaju o njihovim vođama.

BONUS VIDEO: DA LI ROMI UŽIVAJU SVA PRAVA KAO I OSTALI GRAĐANI SRBIJE?! Pitali smo sugrađane šta misle o tome! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.