SEĆATE SE DEČAKA KOJI SU SPAŠENI IZ PEĆINE? Sada su otkriveni kontroverzni DETALJI njihovog izvlačenja na površinu
Dečaci su dve nedelje bili zarobljeni, Foto: Printscreen/Youtube

kako su ih spasili

SEĆATE SE DEČAKA KOJI SU SPAŠENI IZ PEĆINE? Sada su otkriveni kontroverzni DETALJI njihovog izvlačenja na površinu

Njihovu sudbinu pratio je čitav svet

Objavljeno: 16:16h

Lekari koji su lečili 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera, spašenih iz pećine u Tajlandu prošle godine, priznali su da je droga ketamin igrao ključnu ulogu u hrabroj i opasnoj misiji izvlačenja dečaka.

Prema detaljima spašavanja objavljenog u medicinskom časopisu u četvrtak, dečaci su dobili nespecificirane doze ketamina, droge takođe poznate pod slengom Special K.

Ketanim su im dali spasilački ronioci dok su ih izvlačili iz pećine Tam Luang. Izveštaji sugerišu da su deca, koja su bila zarobljena dve nedelje, bila pod sedativima tokom misije izvlačenja.

- Morali smo da upotrebimo sredstva koja bi sprečila decu da ne budu u panici dok smo ih izvodili - rekao je komandant Tajlandske mornarice Sil Adm.

U zajedničkom pismu medicinskom časopisu Nev England Journal of Medicine, tri tajlandska medicinara i jedan australijski anesteziolog koji je bio uključen u spašavanje, napisali su da su dečaci takođe nosili maske za celo lice koje su im davale kiseonik, kao i odela koja im i nisu baš odgovarala.

Prva četiri dečaka koja su izvučena dobila su sunčane naočare da zaštite oči jer nisu bile izložene suncu dve nedeljee, a glave i vratovi su im imobilisani kako ne bi došlo do povreda kičme za vreme putovanja kroz uske kanale u pećini.

Dečaci su bili umotani u ćebad da bi sprečili hipotermiju. U pismu se kaže da je drugi dečak napustio pećinu sa telesnom temperaturom od 35 stepeni Celzijusa, a kada je izašao na površinu, razvio je hipotermiju na putu do bolnice. Hipotermija može prouzrokovati oštećenje vitalnih organa, uključujući srce i bubrege i nervni sistem.

Lekari kažu da je ketamin dobar izbor za davanje dečacima, s obzirom na rizik od hipotermije, jer ketamin umanjuje drhtanje i povezan je s manjim padom temperature tela tela.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.