POLITIČKI POTRES U AMERIČKOM GRADU SA NAJVIŠE SRBA: Za gradonačelnicu izabrana Afroamerikanka koja je otvoreno gej
Lori Lajtfut, Foto: AP

lori laktfut

POLITIČKI POTRES U AMERIČKOM GRADU SA NAJVIŠE SRBA: Za gradonačelnicu izabrana Afroamerikanka koja je otvoreno gej

Lajtfut je takođe prva gradonačelnica koja je otvoreno rekla da je gej, a pobedu je slavila je na sceni sa svojom ženom i ćerkom

Objavljeno:

Američki grad Čikago je ušao u istoriju odabirom afroameričke žene za gradonačelnicu po prvi put.

Lori Lajtfut je bivša savezna tužiteljka koji ranije nije bila na političkoj funkciji. Borila se protiv konkurencije od 13 drugih kandidata i dominirala završnim izborima sa više od 74% osvojenih glasova.

Lajtfut je takođe prva gradonačelnica koja je otvoreno rekla da je gej, a pobedu je slavila je na sceni sa svojom ženom i ćerkom.

- Tamo negde nas večeras gledaju mnogo devojaka i dečaka. Gledaju nas. A oni vide početak nečega, pa, malo drugačijeg - rekla je publici koja je slavila njenu pobedu.

56-godišnjakinja je smatrana autsajderom u trci i vodila kampanju na platformi za okončanje političke korupcije i pomoć porodicama sa nižim primanjima. Kriminal i policija takođe su bili visoko na dnevnom redu u gradu koji je bio pogođen visokim nivoom nasilja i ubistava bandi.

Lajtfut je ranije vodila radnu grupu za odgovornost policije u gradu. Radna grupa je okupljena nakon smrti 17-godišnjaka po imenu Lakuan MekDonald od stane policajca 2014. godine i naknadnog navodnog prikrivanja zločina. Ona je takođe bila na čelu Čikaškog policijskog odbora, civilnog nadzornog tela koje disciplinuje policijske službenike.

Njena konačna pobeda došla je u sredu u drugom krugu glasanja protiv Toni Prekvinkl - još jedne afro-američke žene.

Lajtfut pridružuje se sve većem broju afro-amerikanaca koji su izabrani za gradonačelnike širom zemlje. Sedam drugih američkih gradova, uključujući Atlantu, Nju Orleans i San Francisko, sada vode crne žene.

Ona će preuzeti funkciju od gradonačelnika Rahma Emanuela, koji je ranije bio načelnik štaba pod bivšim predsednikom Barakom Obamom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.