KOLIKO KOŠTA ŽIVOT JEDNOG OCA? Kada čujete šta su sve KAŠOGIJEVA DECA dobila da ćute o ubistvu novinara, zanemećete
Džamal Kašogi je ubijen, Foto: EPA/ERDEM SAHIN

pare kupuju sve

KOLIKO KOŠTA ŽIVOT JEDNOG OCA? Kada čujete šta su sve KAŠOGIJEVA DECA dobila da ćute o ubistvu novinara, zanemećete

Saudijska vlada bi tvrdila da su ove isplate namenjene za nadoknadu štete, ali se očekuje da u zamenu za novac, neće javno kritikovati kraljevsku porodicu

Objavljeno:

Deca ubijenog saudijskog novinaraDžamala Kašogija dobila su imovinu vrednu milione dolara, jednokratne isplate i velike mesečne naknade kao naknadu za ubistvo novinara iz Saudijske Arabije, izjavio je izvor CNN-a.

Porodica bi takođe mogla da primi na desetine miliona dolara "krvavih novčanica" nakon suđenja za Kašogijeve navodne ubice u Rijadu. Po svemu sudeći, porodica bi mogla da dobije više od 70 miliona dolara u gotovini i sredstvima, procenjuje izvor.

Saudijska vlada bi tvrdila da su ove isplate namenjene za nadoknadu štete, ali se očekuje da u zamenu za novac, neće javno kritikovati kraljevsku porodicu zbog Kašogijeve smrti, rekao je izvor.

Sva četvorica dece Kašogija su dobila kuće vredne čak 15 miliona Saudijskih rijala (oko 4 miliona dolara), kaže izvor. Salah, koji, kao najstariji sin, upravlja porodičnim odnosima s vladom, dobio je veliku kuću u Džedi, gde radi kao bankar. Njegovom bratu, Abdulahu i dvema sestrama su zajedno dodeljene kuće.

Osim imovine, Kašogijeva deca dobila su jednokratnu isplatu od 1 milijun rijala (267.000 dolara) i svaki će dobiti mesečnu stipendiju od 10.000 do 15.000 dolara, što bi se moglo nastaviti neograničeno, navodi izvor. Kuće, jednokratne isplate i mesečne naknade odobrio je saudijski kralj Salman, rekao je izvor.

Tužioci traže smrtnu kaznu za pet od 11 operativaca za koje kažu da su bili umešani u ubistvo Kašogijaa u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra Ako muškarci budu osuđeni i osuđeni na smrt, saudijski pravosudni sistem bi dozvolio Kašogijevoj porodici da pomiluje ubice njihovog oca takozvanim "krvnim novcem". Krvni novac je pravni mehanizam šerijatskog zakona, kojim optuženi plaća porodici žrtve iznos kako bi se izbegla smrtna kazna. Ako muškarci, kao što se i očekuje, ne mogu platiti iznos koji je porodica tražila, vlada bi mogla da plati za njih.

Podsetimo, CIA je zaključila da iza Kašogijevog ubistva stoji saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman. Rijad je tvrdio da ni bin Salman ni kralj Salman nisu znali za operaciju kojom je likvidiran Kašogi prošlog oktobra. Američki zvaničnici su, međutim, rekli da takva misija - uključujući 15 muškaraca upućenih iz Rijada - nije mogla biti izvršena bez odobrenja bin Salmana.

Američki predsednik Donald Tramp je došao pod pritisak Kongresa i drugih koji smatraju da je Saudijska Arabija odgovorna za ubistvo novinara. Ali Tramp, saveznik 33-godišnjeg naslednika, do sada nije pokazivao interes za istragu navoda o bin Salmanovom učešću, rekavši:

- Možda je i učinio, možda nije.

Sankcije SAD su izrečene za 17 saudijskih pojedinaca, ali ne i bin Salmanu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/cnn)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.