KO POBEDI U ISTANBULU POBEĐUJE U CELOJ DRŽAVI: Počeli lokalni izbori, test popularnosti za Erdogana
Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP

IZBORI

KO POBEDI U ISTANBULU POBEĐUJE U CELOJ DRŽAVI: Počeli lokalni izbori, test popularnosti za Erdogana

Lokalni izbori su i prvi test za Erdogana od kada je pobedio na izborima prošle godine i uveo novi predsednički sistem koji daje šefu države široka ovlašćenja

Objavljeno:

U Turskoj su danas otvorena birališta za lokalne izbore koji se smatraju barometrom popularnosti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u trenutku kada zemlja prolazi kroz ekonomske teškoće.Više od 57 miliona ljudi ima pravo glasa, a na 200.000 glasačkih mesta će se birati gradonačelnici 30 velikih gradova, kao i glavnih gradova 51 provincije i 922 okruga. Takodje se biraju predstavnici lokalnih skupština i uprava okruga i sela. ; Erdoganove ranije izborne pobede bile su zasnovane na ekonomskom blagostanju, ali sa slabljenjem lokalne valute, dvocifrenom inflacijom i skokom cena hrane, njegova konzervativna islamistička vladajuća partija mogla bi da izgubi kontrolu na ključnim mestima.

Lokalni izbori su i prvi test za Erdogana od kada je pobedio na izborima prošle godine i uveo novi predsednički sistem koji daje šefu države široka ovlašćenja. Opozicione stranke uglavnom koordinišu strategije i ulaze u trku u savezima da bi sebi dale maksimalne šanse da pobede zvaničnike vladajuće partije. Glavno poprište će izgleda biti Ankara, glavni grad gde ankete ukazuju da bi Mansur Javas, kandidat opozicionog saveza, mogao posle 25 godina sa vlasti da svrgne Erdoganovu partiju Pravde i razvoja i njenu prethodnicu. U Istanbulu Erdogan je imenovao bivšeg premijera Binalija Jildirima za protivkandidata Ekremu Imamogluu iz vladajuće opozicije.

"Ko pobedi u Istanbulu pobeđuje u Turskoj", govorio je Erdogan na izbornim skupovima. Njegov politički uspon počeo je kada je izabran za gradonačelnika Istanbula 1994. godine.

Erdogan je učestvovao aktivno u kampanji i promovisao kandidate svoje partije, prikazujući ekonomske teškoće kroz koje zemlja prolazi kao napad neprijatelja u zemlji i van nje i označivši izbornu trku kao pitanje nacionalnog opstanka. On je juče govorio na šest skupova u Istanbulu koje je turska televizija prenosila uživo.

Vladajuća partija optužila je kandidata za gradonačelinka u Ankari za proneveru i utaju poreza i zapretila uklanjanju gradonačelnika prokurdske partije, druge po veličini opozicione stranke u zemlji, ako osvoji mesta na većinski kurdskom jugoistoku.

Prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) saopštila je ranije da su njeni članovi hapšeni pred lokalne izbore. Ocenila je da su hapšenja napad na partiju, i da će to narušiti legitimnost izbora.

HDP je saopštila da na izborima učestvuje legalno i demokratski da bi povratila odborničke mandate na pretežno kurdskom jugoistoku Turske.

Od prethodnih lokalnih izbora 2014. godine turski građani su izlazili na pet različitih izbora. Na prošlogodišnjim predsedničkim i parlamentarnim izborima Erdogan je osvojio 52,6 odsto glasova a njegova partija i njen nacionalistički saveznik 53,7 odsto glasova za parlament.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.